Sura miner efter H&M:s kvartal – dyker på börsen

Q4-rapporten imponerade inte på analytikerna.

H&M är här med en rykande färsk rapport för det fjärde kvartalet. Men den kanske största nyheten i rapporten är att Helena Helmersson avgår som vd, för att ersättas av den mångåriga H&M-medarbetaren Daniel Ervér. Helena Helmersson ska lämna bolaget helt efter totalt 26 år som anställd. Exakt varför hon avgår framgår dock inte.

LÄS ÄVEN: Helmersson avgår som vd för H&M – ersättaren redan på plats

Annons

Men hur gick det då med klädjättens försäljning och vinst i Q4? Jo, nettoomsättningen växte något till 62,6 miljarder kronor, jämfört med 62,4 miljarder kronor, under motsvarande period året innan.

Året präglades för många konsumenter av lägre köpkraft till följd av hög inflation och höga räntenivåer. Trots detta ökade vår nettoomsättning på jämförbara marknader, skriver den avgående vd:n Helena Helmersson i en kommentar.

Rörelseresultatet uppgick samtidigt till 4,3 miljarder, jämfört med 821 miljoner kronor i fjol. Det var dock ändå en besvikelse för analytikerna som hade väntat sig ett rörelseresultat på 4,6 miljarder kronor. Marknaden surnade till och H&M-aktien var i onsdagens inledningshandel ned med närmare -16 procent.

Men den avgående vd:n är ändå nöjd.

Vårt förbättringsarbete i varuförsörjningskedjan och fortsatt normalisering av de externa faktorer som påverkar inköpskostnaderna ledde till en stärkt bruttomarginal. Fokus på kostnadskontroll, lönsamhet och ökad lagerproduktivitet bidrog också till ett förbättrat kassaflöde som finansierar ökade återinvesteringar i verksamheten, kommenterar hon.

Annons