Svensk Handel slår tillbaka mot lönekraven: ”Perfekt storm”

Vill inte gå fackets rekordhöjningar till mötes.

Avtalsrörelsen är i full gång och medan fackförbundet Handels lassade ut rekordhöga krav väljer arbetsgivarna, alltså Svensk Handel, att kontra med ett dämpat motbud som borgar för tuffa förhandlingar.

Svensk Handel vill se "rimliga löneökningar" och också oförändrade ingångslöner. Samtidigt vill man se ökade möjligheter att premiera de som utvecklas i arbetet. Alltså att en större del av löneutrymmet kan fördelas till anställda som gör bra ifrån sig.

Annons

Lågkonjunkturen har redan slagit mot handeln. Branschen står i en perfekt storm där kostnaderna ökar samtidigt som marginalerna minskar. Detta måste beaktas när förhandlingarna nu inleds. Löneökningarna får inte vara för höga och industrins märke måste värnas, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett uttalande.

Handels kräver att minimilönerna ökar kraftigt, men det vill man alltså inte från arbetsgivarsidan.

Vi vill inte höja trösklarna till arbetsmarknaden ytterligare. I stället vill vi öka anställdas möjligheter att göra lönekarriär och samtidigt förbättra företagens möjligheter att särskilt premiera dem som utvecklas i arbetet, motiverar Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel, kravet.

Svensk Handel vill att löneökningarna följer det så kallade "märket", som industrins parter landar i. Det ska vara klart senast den 31 mars.

LÄS ÄVEN: Handels kräver rekordhöjda löner: "Måste få betalt"

Annons