Svenska bolag jublar när Apple lättar på järngreppet i App Store

"En förändring som kommer gynna oss".

Efter att spelföretaget Epic Games, skapare av Fortnite, satte ner foten mot Apple och tagit dem till domstol för att missbruka sin ställning på marknaden så har mycket hänt.

LÄS ÄVEN: Fortnite-skaparen stämmer Apple och Google

Annons

Att Apple oftast tar 30 procent av alla transaktioner, och därmed intäker, via de mobila apparna som publiceras på plattformen (med vissa undantag) verkar nu många ställa sig emot.

Sydkorea har till och med lagstiftat mot att Apple och Google ska kunna tvinga på sina betalmetoder när det kommer till de mobila apparna. Den nya lagen öppnar alltså för att apputvecklarna ska kunna sköta betalningen själv och därmed slippa att bli av med 30 procent av sina intäkter.

LÄS ÄVEN: E-handel för över 4 biljoner via Apple – fajten om App Store pågår

Nu viker sig även Apple själv, något som bland annat SvD rapporterar om. Det ska nu bli tillåtet att informera användarna av apparna om att det finns alternativa betalmetoder för exempelvis prenumerationer. Detta är alltså något som innan var förbjudet enligt Apples policy.

Det är dock fortsatt inte tillåtet att implementera sin egen betallösning i apparna, som publicera i Apples butik, men man ska alltså kunna berätta om alternativa lösningar när det gäller vissa typer av appar. Det kanske låter trivialt men enligt SvD är flera svenska aktörer mycket glada över ändringen.

Det är en förändring som kommer gynna oss eftersom det skapar en bättre användarupplevelse för den som vill bli prenumerant, säger Gustaf Sköld, operativ chef på Nextory till SvD.

Konkurrenten BookBeat instämmer, även om de inte hunnit sätta sig in i detaljerna.

Just nu försöker vi sätta oss in i exakt vad beslutet innebär, men spontant känns det som en jättepositiv utveckling, säger Niclas Sandin, vd på Bookbeat.

Annons

Faktum är att dessa typer av tjänster ibland inte kunnat ta betalt alls i apparna, på grund av den höga transaktionsavgiften.

Ger vi bort 30 procent av våra intäkter blir det också väldigt svårt för oss att betala författare och förlag för vår tjänst. Nu bli det kanske lite enklare, säger Niclas Sandin.

Nu kommer alltså dessa prenumerationstjänster kunna länka användarna vidare till sin egen hemsida där en prenumeration kan startas och betalas.

Röster höjs dock samtidigt mot att Apples “vikande” egentligen är ett försök att hålla kvar järngreppet om apparna i den kritikstorm som just nu pågår mot företaget. Detta genom att ge vissa lättnader men att i grunden fortsatt ha kontroll över transaktionerna som sker via appbutiken.

Den omtalade policy-ändringen ska implementeras globalt av Apple i början av nästa år.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!