Svenska jätten vinstvarnar – tvingas spara: ”Minskat i högre takt”

Kostnaderna ökar och efterfrågan viker nedåt.

Electrolux har ett tuffare kvartal än väntat bakom sig. Nu går vitvarujätten ut och vinstvarnar efter att kostnaderna dragit iväg, samtidigt som efterfrågan dyker.

I kombination med obalanser i leveranskedjan, som resulterat i betydande ineffektivitet i produktionen samt ökade kostnader, förväntas resultatet för koncernen i det tredje kvartalet minska betydligt jämfört med andra kvartalet 2022, även exklusive engångskostnaden för att lämna den ryska marknaden, skriver de i ett pressmeddelande och fortsätter:

Annons

Detta har drivits främst av Europa och Nordamerika. Affärsområde Nordamerika förväntas rapportera en rörelseförlust för det tredje kvartalet som överstiger förlusten i det andra kvartalet.

Därför väntar nu ordentliga besparingar. Men exakt vad dessa innebär i praktiken och hur mycket som ska sparas framgår inte. Man nämner heller inte om eller hur många anställda som kan riskera att varslas.

Klart är i alla fall att bolaget drabbats hårt av omvärldsläget, som gjort att konsumenterna håller allt hårdare i plånböckerna för att minska sina utgifter.

Marknadsefterfrågan på vitvaror i Europa och USA hittills under det tredje kvartalet bedöms ha minskat i en betydligt högre takt jämfört med det andra kvartalet, drivet av påverkan av hög inflation på inköp av konsumentkapitalvaror och lågt konsumentförtroende, skriver Electrolux.

LÄS ÄVEN: Miljardsmockan mot svenska jätten - tvingas höja priserna igen

Annons