Klart: Trademax döms till böter på fyra miljoner

Förbud mot prisjämförelser med "rekommenderat pris".

I spetember 2018 kom Patent- och marknadsdomstolens dom, efter flera anmälningar till Konsumentombudsmannen gällande Trademax prisjämförelser med "rekommenderat pris".

Home Furnishing Nordic AB, företaget bakom Trademax, dömdes då till en marknadsstörningsavgift på fyra miljoner kronor samt tre miljoner kronor i vite. Företaget fick också förbud mot att fortsätta framställa ordinarie pris som ett erbjudande genom att jämföra det ordinarie priset med ett rekommenderat pris.

Annons

Men Trademax höll inte med och valde att överklaga domen. Så sent som i mars hoppades vd:n Christian Eriksson fortfarande på att den högsta instansen Patent- och marknadsöverdomstolen skulle ta möbelkedjans parti.

LÄS ÄVEN: Dömdes för prisfusk – ”vi räknar med ny dom”

Vi tycker fortsatt att vi har varit tydliga i vår marknadsföring och att våra kunder har förmågan att förstå vad rekommenderade priser innebär, sa Christian Eriksson då.

Nu har Patent- och marknadsöverdomstolen nått ett avgörande. Trademax döms att betala en marknadsstörningsavgift på fyra miljoner kronor.

Patent- och marknadsöverdomstolen förbjuder Home Furnishing Nordic AB, med varumärket Trademax, att använda prisjämförelser mellan företagets försäljningspris och ett ”rekommenderat pris” som inte används av någon annan försäljare.

LÄS ÄVEN: Konsumentverket vs. e-handlarnas ”rekommenderade priser”

Förbudet gäller vid nätförsäljning av möbler, belysning, trädgårdsprodukter och andra heminredningsprodukter och är kopplat till ett vite på 1 miljon kronor.

Företaget får inte heller använda uttrycket ”lagerrensning” respektive ”allt ska bort” på sätt som skett. Förbudet gäller under förutsättning att försäljningen inte avser hela varulagret, eller en klart avgränsad del av lagret, att försäljningen inte sker under en begränsad tid och att priserna inte är väsentligen lägre än bolagets ordinarie priser för motsvarande varor. Även detta förbud är kopplat till ett vite på 1 miljon kronor.

Annons

MISSA INTE UPPFÖLJNINGEN: Trademax om domen: ”Viktigt att samma regler gäller för alla”

Annons