Tufft pandemiläge i handeln: ”Ett orosmoln över branschen”

Kan drabba julhandeln.

Efter flera ljusa månader har smittspridningen ökat igen och i början av december presenterade regeringen nya rekommendationer på området. Tilltaget ledde till reaktioner hos Svensk handel, som oroades över att otydliga besked kunde få konsekvenser för julhandeln.

Vi ser ju det hända hos våra vänner i restaurangbranschen. Ingen har sagt att man ska ställa in julbord men ändå står avbokningarna som spön i backen, sade Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, till Ehandel i förra veckan.

Annons

LÄS ÄVEN: Svensk Handels oro efter nya beskeden: "Måste fungera rättssäkert"

Nu verkar oron ha spritt sig även till landets handelsföretag. I Svensk Handels Handelsbarometer för december syns en svagare optimism.

Fortsatt ser handlarna ljust på framtiden, men ovissheten kring coronaläget hänger som ett orosmoln över branschen, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Framtidsindikatorn för butikshandeln minskar med 5,2 enheter till 101,1. Något som Svensk Handel beskriver som ett trendbrott. Tappet är störst inom sällanköpshandeln.

Vi befinner oss mitt i den så viktiga julhandeln och för många företag är perioden avgörande för att få verksamheten att gå runt efter en tuff tid bakom oss. Osäkerheten kring pandemin och nya restriktioner hänger givetvis som ett orosmoln över branschen, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Handlarna har precis som övriga samhället tvingats lära sig leva med pandemin och vi vet att handeln fortsatt tar ett stort ansvar för att skapa en trygg julhandel. Min uppmaning till alla kunder är att planera sina inköp och visa hänsyn när de sista julklapparna ska inhandlas, fortsätter hon.

I e-handeln ser det dock bättre ut. Där backar framtidsindikatorn med 0,6 enheter till 115,2 jämfört med samma månad 2020. 100 räknas som neutral nivå.

LÄS ÄVEN: Regeringen öppnar för krav på vaccinpass i handeln

Annons

Annons