Tunga bakslaget för kritiserade kassalagen: ”Riskerar missa målet”

Kampen om e-handelskassorna fortsätter.

Regeringens förslag på regleringen av kreditbetalningsalternativ i e-handelskassor har inte tagits emot väl av branschen. Dessutom kunde vi på Ehandel avslöja att det fanns ett kryphål i lagen, som riskerar att direkt motverka regeringens målsättning med färre i skuldsättning.

Nu kommer nästa bakslag mot lagförslaget. Även Moderaterna och Liberalerna har nämligen uppmärksammat att kassalagen riskerar att få motsatt effekt än den önskade. De båda partierna har lämnat in följdmotioner i Finansutskottet.

Annons

Tyvärr riskerar regeringens förslag att missa det uttalade målet att stärka konsumentskyddet. Propositionens förslag till reglering kommer att vara lätt att kringgå, och i värsta fall motverkas regeringens viktigaste syfte med förslaget nämligen att konsumenten inte ska lockas att ingå dyra kreditavtal, skriver Moderaterna.

Man tycker att förslaget är ett steg i rätt riktning och delar regeringens syn på faran med ökad skuldsättning, men menar samtidigt att de riskerar att missa målet med nuvarande utformning.

Förslaget kan därför leda till att betalleverantörer tar bort möjligheten till direktbetalning och på så sätt står fria att presentera betalningsalternativ där kredit lämnas i godtycklig ordning, där då även kostsamma kreditalternativ kan presenteras som förval. Regeringens lagförslag riskerar alltså att få till följd att skuldsättningen kan komma att öka, står det att läsa i motionen.

Föreslår vidare utredning

Även Svenska Bankföreningen ogillar utformningen av förslaget och ser tydliga brister i det. Man vänder sig inte mot att betalningssätt utan kredit visas först eller måttfullhet vid marknadsföring av krediter. Det man bland annat ställer sig frågande till är att betaltjänstleverantörer och inte e-handlaren ska ansvara för att marknadsföringen följer lagen. Dessutom skriver man att tillämpningen av förslaget innebär problem för tillsynsmyndigheterna.

Svenska Bankföreningen hemställer om att Finansutskottet föreslår; att riksdagen dels avslår propositionen och dels uppmanar regeringen att vidare utreda frågan om på vilket sätt betaltjänstleverantörer och e-handlare kan och ska ansvara för att betaltjänster presenteras i en viss ordning av e-handlare på e-handlares webbplatser, skriver man i sitt inlägg.

LÄS ÄVEN: Experten om kryphålet i kassalagen: ”Helt rimlig utveckling”

Annons