Tunga siffror för e-handelsjätten: ”Extrema utmaningar”

"Lagret har inte minskat i den takt vi önskat"

Footway har haft det tufft med lönsamheten under 2022 och tidigare i veckan meddelade e-handlaren att man tvingas till en lagernedskrivning på 186 miljoner kronor under årets fjärde kvartal.

Idag publicerade bolaget sin delårsrapport för samma period och då står det klart att nettoomsättningen för det fjärde kvartalet uppgick till 318,1 miljoner kronor. Att jämföra med 430,7 miljoner kronor för samma period föregående år, en negativ tillväxt med 26,1 procent.

Annons

Ebita-resultatet för kvartalet uppgår till -176 miljoner kronor men tidigare nämnda lagernedskrivning gör att Footway kan visa upp ett justerat rörelseresultat på 9,9 miljoner under kvartalet.

Det känns väldigt bra att vårt fokuserade arbete med kostnadskontroll och förenkling av processer har givit resultat och har lett till att vi i kvartalet vänt till lönsamhet, säger Daniel Mühlbach, vd för Footway.

Fortsatt fokus på lagret

Man påpekar också att trots en minskad efterfrågan, så finns det ljusglimtar. Marknaderna Tyskland, Storbritannien och Nederländerna visar fortsatt potential och har ökat omsättningen med 38 procent, 23 procent respektive 17 procent jämfört med samma period föregående år.

Bolagets mindre butiker, alla utom Footway och Sportamore, växte under kvartalet med 35 procent jämfört med föregående år och stod för en femtedel av omsättningen.

Vi har sedan 2019 arbetat aktivt med att minska vår lagerbindning. De sista åren har dock bjudit på extrema utmaningar, yttre och självpåtagna, i form av pandemi, stora förvärv, systemskifte, krig, energikris, inflation. Sammantaget har lagret inte minskat i den takt vi önskat, säger Daniel Mühlbach, vd för Footway.

Planen för 2023 är att fortsätta förbättra bolagets likviditet. Bland annat genom att öka försäljningen av produkter inlevererade under 2021 eller tidigare via bolagets outlet Brandosa.com. Något man hoppas ska förbättra bolagets likviditet med 100-150 miljoner kronor under året.

Annons