Tvingas varsla trots tillväxt – ”som ett hotfullt moln”

Räknar med lägre försäljning året ut.

Den svenska e-handlaren Pierce, som driver 24MX, XLmoto och Sledstore, åtnjöt en försäljningsökning under det första kvartalet. Intäkterna landade nämligen på 312 miljoner kronor, jämfört med 268 miljoner under motsvarande period förra verksamhetsåret. Och detta trots en hel del tuffa utmaningar.

Årets första månader var snöfattiga vilket påverkade den nordiska marknaden för kläder och utrustning för snöskotrar negativt. Därefter kom Coronakrisen som har drabbat Europas ekonomi hårt och ligger som ett hotfullt moln över alla marknader, inte minst motorcykelmarknaden. Många europeiska länder har infört strängare restriktioner än Sverige sett till hur människor får röra sig i samhället. Om man inte åker motorcykel till jobbet, eller kan tävla och träna på sin motorcykel, så förbrukar man inte heller utrustning och tillbehör i samma utsträckning som tidigare, säger Henrik Zadig, vd på Pierce, i ett pressmeddelande.

Annons

Men trots detta tvingas man nu varsla personal. Företaget har 400 anställda fördelade på 6 kontor och lager i Sverige, Polen och Spanien. Och med det rådande läget i världen har man behövt strama åt livremmen ordentligt, då man räknar med en lägre försäljning resten av året.

Vi jobbar med flera scenarier, men det är rimligt att tro att efterfrågan sjunker något jämfört med planen och vi måste därför anpassa kostnadskostymen. Vi har försökt att i första hand hålla tillbaka icke-personalrelaterade utgifter och planerade rekryteringar och därmed skydda så många befintliga jobb som möjligt. Men oundvikligen tvingas vi att varsla cirka 15 roller av vår totala bas på cirka 400 anställda i företaget. Som näthandlare tror vi oss vara i en bättre position än många traditionella återförsäljare, så vår ambition är att fortsätta ta marknadsandelar under denna kris. Även om fokus ligger på ”här och nu” så kommer vi fortsätta investera kraftigt för att bli ett starkare företag på sikt, berättar Henrik Zadig, VD Pierce.

LÄS ÄVEN: E-handelssuccén Pierce om hur de slog den första miljarden

Annons