Winefinder slår tillbaka – tvisten med Systembolaget prövas på nytt

"En principiellt viktig fråga".

Företaget inkräktar på Systembolagets monopol på den svenska marknaden. Så skulle man kunna sammanfatta Patent- och marknadsdomstolens syn på Winefinders agerande. I oktober avgjordes tvisten mellan e-handlaren och Systembolaget och domstolen valde att gå på den senares linje.

LÄS ÄVEN: Domen har fallit - "står i strid med lagen"

Annons

Winefinder belades med ett marknadsföringsförbud och ett vite på en miljon kronor. E-handlaren meddelade direkt att domen skulle överklagas.

Vi är fortsatt övertygade om att vi följer lagen. Vi har gjort detta sedan 2007 så det är inget nytt och som vi ser det överensstämmer det med EU-rätten. Vi är självklart väldigt besvikna och kommer givetvis att överklaga, sade Winefinders styrelseordförande Alex Tengvall till Ehandel i sambandet med att domen föll.

"Ett förväntat beslut"

Nu står det klart att Patent- och marknadsöverdomstolen kommer att ta upp fallet, något som inte alltid görs. Förra året tog domstolen ställning i 25 fall och beviljade prövningstillstånd i 15 av dem, enligt handlingar som Ehandel har tagit del av.

Ett positivt besked, tycker Alex Tengvall.

Det här var ett förväntat beslut, men vi är naturligtvis glada över att frågan prövas i en högre instans. Det här är en så principiellt viktig fråga som inte bara berör Winefinder utan alla europeiska företag som handlar med kvalitetsviner på nätet. Men det handlar inte bara om vin - det handlar ytterst om den fria handeln med varor inom EU, säger han.

Tills dess att en slutlig dom har trätt i kraft och beslutet inte längre går att överklaga längre, får Winefinder fortsätta bedriva sin verksamhet som tidigare. Det finns ännu inga inplanerade datum för förhandlingar i Patent- och marknadsöverdomstolen.

LÄS ÄVEN: Winefinders besvikelse efter domen: "Väldigt förvånade" 

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!