Bokus snuddar vid 600 miljoner

Ökning med två procent.

Onlinebokhandeln Bokus startades 1997 av entreprenörerna Kajsa Leander och Ernst Malmsten. Aktören säljer fysiska böcker, e-böcker och ljudböcker. Bokus är ett helägt dotterbolag till Bokhandelsgruppen i Sverige, som i sin tur ägs av Akademibokhandelsgruppen. 2017 förvärvades hela koncernen av industrigruppen Volati.

LÄS ÄVEN: Akademibokhandeln och Bokus säljs för 236 miljoner

Annons

Som vi skrivit om innan fick Bokhandelsgruppen i Sverige en ny vd under 2018 i form av Maria Edsman, som tidigare jobbat som försäljningschef på samma bolag. Hon tog över efter tidigare vd:n Maria Hamrefors, som valde att lämna sin operativa roll. Under 2018 lanserade Bokus även sin nya abonnemangstjänst för ljudböcker, Bokus Play.

LÄS ÄVEN: Hon blir ny vd för Bokus och Akademibokhandeln

Ökad konkurrens

Enligt en ny årsredovisning omsatte Bokus 598 miljoner kronor för under 2018, jämfört med 586,5 miljoner kronor för samma period förra året. Det är en ökning med två procent. Deras resultat ökade också, och uppgick till 14,6 miljoner kronor jämfört med 13,9 miljoner kronor för samma period året innan.

- Bokmarknaden följer långsiktigt tillväxten i ekonomin och påverkas som handeln i övrigt av digitaliseringen och förändrade konsumentebeteenden, skriver aktören i rapporten.

De senaste åren har Bokus ökat sin omsättning för varje år. De ligger dock i fortsatt hård konkurrens med den andra marknadsledande e-handeln för böcker i Sverige, Adlibris. 

- Konkurrensen på online-marknaden kommer sannolikt att fortsätta öka i framtiden, skriver Bokus i sin rapport.

Enligt rapporten påverkar också en fortsatt prispress företagets marginaler negativt.

Satsar på Bokus Play

Enligt bokslutet kommer företaget framöver att satsa på att utveckla sin tjänst Bokus Play. Man fokuserar också på att utveckla sina kunderbjudanden inom “såväl fysiska som digitala böcker”, enligt rapporten.

Annons

LÄS ÄVEN: Backade 19 miljoner efter storsatsning på streaming 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!