Brings VD: Generöst med 75 kronor i Kinaavgift

"Kommer inte att täcka PostNords kostnader".

Det norska fraktbolaget har i flera år slussat paket ifrån svenska e-handlare till Norge och tvärtom. De är därmed väl insatta i problematiken med paket in och ut ifrån EU. Esa Tielinen, vd för Bring Mail Nordic, säger till Ehandel.se att han finner hela den svenska diskussionen just nu "högst märklig". Bring har som sagt hanterat detta flöde länge och verkar inte se det som något problem.

- På nästan exakt samma sätt [red. som via Norge] har alla kinesiska såväl som andra utomeuropeiska e-handlare möjlighet att etablera sig i ETT EU-land och därifrån sköta moms-hanteringen antingen själv, eller genom ett ombud till alla andra EU-länder enligt gällande regler. Alltså är lösningen mycket enkel. Säljaren kan därmed ange rätt pris, inklusive moms, inklusive transport till konsumenten, skriver Esa Tielinen i ett mejl till Ehandel.se.

Annons
Annons

Moster Agda subventionerar

Han går dock samtidigt in på varför ingen väljer att göra det “rätt” och istället låter paketen flöda in på det sett som nu har skett till Sverige. Och det återgår till det subventionerade portot som Ehandel.se var tidiga med att ta upp.

LÄS ÄVEN: Nya regler kommer ta bort gratisposten ifrån Kina

- Varför väljer man inte det alternativet? Jo, för att då transporteras varorna i bulk till ett land och sprids därifrån efter förtullning. Då kan man inte dra fördel av de subventionerade portopriserna som gäller idag. Subventioner som de facto kommer från de svenska e-handlarnas ficka lika mycket som från moster Agda som en gång om året köper julfrimärken, säger Esa Tielinen.

Att tulla in saker i bulk skulle även stoppa de farliga varorna som Ehandel.se skrev om tidigare idag.

LÄS ÄVEN: Wish pekas ut som farligast - granskas nu av myndighet

- Dessutom innebär lösningen att varor tullas in i bulk. Vilket leder till en helt annan kontroll än vid en förenklad postal förtullning. Kontrollen innebär att det blir svårt att ta in självantändande telefonladdare, leksaker innehållande giftiga material eller andra varor. Som är mer eller mindre förbjudna av olika men oftast legitima skäl.

"75 kronor är generöst"

Många konsumenter och även svenska politiker har uttryckt kritik mot PostNord avgift på 75 kronor per Kinapaket. En avgift som man indirekt ser som ett handelshinder mot omvärlden.

LÄS ÄVEN: Politiker rasar mot PostNords Kinaavgift

Annons
Annons

Enligt Esa Tielinen kommer denna avgift dock inte att täcka kostnaderna för hanteringen.

- Postens avgift på 75 svenska kronor oavsett varans värde upp till ett visst belopp är i sammanhanget enbart generöst. Visserligen med nuvarande volym så blir det mycket omsättningspengar. Dock och rent realistiskt sett; Den intäkten kommer inte att täcka deras kostnader för denna hantering.

Esa Tielinen menar på att kineserna skulle kunna sköta detta på ett annat sätt och då hade vi inte haft problemet med “Kinaposten”.

- Gör kineserna rätt från början existerar inte detta problem. På köpet får vi en korrekt global e-handel med lika villkor för alla, avslutar Esa Tielinen.

LÄS ÄVEN: PostNords Kinaavgift på väg ut till kunderna

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!