Search
Close this search box.
ANNONS

Efter H&M-skandalen: Tröjan förbjuds på eBay

Efter H&M-skandalen: Tröjan förbjuds på eBay
Ebay plockar bort alla annonser med den aktuella tröjan från sin e-handel
Picture of Michell Grönlund

Michell Grönlund

Dela artikeln:

Historien rullar vidare.

ANNONS

Trots att H&M flera gånger tidigare kritiserats för sin marknadsföring, var det nog många som förvånades över vilken extrem uppmärksamhet den senaste kritiken orsakade i förra veckan. Historien om hur företaget först lät en mörkhyad pojke posera i en tröja med budskapet att han var den “coolaste apan i djungeln”, medan en vit pojke fick epitetet "överlevnadsexpert" på sin tröja, gjorde enligt många kontrasten mellan hur barnen framställdes alltför tydlig.

LÄS ÄVEN: H&M-fadäsen: Mörk barnmodell var "coolaste apan i djungeln"

Mest rabalder orsakade tilltaget internationellt och efter att en världsartist brutit samarbetet med modeföretaget nådde skandalen till slut Sydafrika.

LÄS ÄVEN: Efter rasismkritiken mot H&M - världsartist bryter samarbetet

Familjen fick flytta

Där orsakade den så upprörda känslor att flera H&M-butiker stormades och fick stängas ner. Kedjan ska nu ha meddelat att stängningen kan komma att bli permanent. Samtidigt har det rapporterats om att den mörka pojken och hans familj, som bor i Sverige, fått flytta “av säkerhetsskäl”. Detta efter att pojkens mamma gått ut och sagt att hon i alla fall inte tyckte att tröjans budskap var så farligt.

LÄS ÄVEN: H&M-pojkens mamma försvarar bilden: "ser inte problemet"

Försökte sälja tröjan för 15 000 kr

Nu har e-handelssajten eBay fattat ett drastiskt beslut, rapporterar BBC. Efter att några personer valt att ta tillfället i akt och försökt sälja den aktuella tröjan på sajten, har produkten nu förbjudits. Ebay har nu gått ut med att de även kommer att fortsätta att ta bort annonser för eventuella exemplar av tröjan som kan dyka upp i e-handeln. Uppenbarligen är det inte alla som skyr tröjan - i ett fall ville säljaren ha motsvarande cirka 15 000 kronor för den. Den typen av inkomster lär nu alltså inte bli av - i alla fall inte via eBay.