ICA:s e-handel omsatte 570 miljoner på ett kvartal

"Kraftig satsning på Apotek Hjärtats e-handel".

Som många andra, redovisar nu Ica Gruppen sitt första kvartal. Omsättningen ökade med 3,4 procent och summerades till 28,1 miljarder kronor, jämfört med 27,2 miljarder samma period i fjol. Periodens resultat uppgick till 813 miljoner kronor, vilket betyder att det ökade 113 miljoner. 

"Fortsatt ökande logistikkostnader"

Bakom Ica Gruppens omsättning står flera varumärken, men närmare uppdelat omsatte bara Ica Sverige 19,8 miljarder kronor och Apotek Hjärtat 3,7 miljarder under årets första kvartal.

Annons
Annons

– Ica Sverige hade en betydligt bättre resultatnivå än för ett år sedan, trots negativa påskeffekter och fortsatt ökande logistikkostnader. Vi är förvisso hjälpta av högre vinster från avyttringar av butiker men underliggande förbättring av bruttovinsten visar ändå att vi lyckats vända många av de negativa faktorer vi såg för ett år sedan, skriver Per Strömberg, vd för ICA Gruppen, i sin kvartalsrapport och tillägger:

– Den kraftiga satsningen på Apotek Hjärtats e-handel fortsätter och utvecklingen följer plan. Vi har nu startat med expressleverans från apotek, för att ytterligare öka servicegraden mot kund. 

E-handeln ökade 146 miljoner 

Idag är 283 Ica-butiker i Sverige aktiva med e-handel som erbjuder lösplockade varor, vilket är 41 procent av alla Ica-butiker i Sverige, och 630 butiker säljer färdigplockade matkassar. 

Ica Sveriges e-handel ökade med 34 procent, och omsatte 570 miljoner kronor under första kvartalet jämfört med samma period föregående år. Företaget har under en lång tid satsat på att utveckla sin e-handel och dess tjänster.

LÄS ÄVEN: ICA satsar digitalt - 200 tjänster försvinner

I början av året avvecklade koncernen 200 befintliga tjänster och vakanser för att "införa nya arbetssätt och frigöra resurser för att ge utrymme för framtidssatsningar" som sades handla om att skapa en organisation som är anpassad för e-handeln. 

LÄS ÄVEN: Expressleveransen är den nya hemleveransen

Och ett annat exempel kom så sent som för några timmar sedan när Icas innovationshubb meddelade att Ica ska lansera expressleveranser av färdigglagade måltider. Ica Gruppens innovationshubb startades för två år sedan för att satsa på digitala innovativa lösningar. 

Annons
Annons

– Vi har en bra volymtillväxt i vår e-handel men uppstarten av e-handelslagret i Stockholm kommer ännu en tid att belasta resultatet. Uppstarten av e-handelslagret i Stockholm kommer att ha gett oss många nyttiga och värdefulla erfarenheter när vi nu går vidare med att öppna ett e-handelslager även i Göteborg, skriver Per Strömberg.

Det nya e-handelslagret ska ligga vid Arendalsvägen i Göteborg, och få en total yta på 17 000 kvadratmeter. Det nya Ica-lagret beräknas stå färdigt i slutet av 2020, och kommer att ge jobb till mellan 100 och 500 personer.

LÄS ÄVEN: Här hamnar ICA:s nya e-handelslager

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!