Julpeaken är passerad – nu lugnar det ner sig!

Prognosen höll för trycket.

I slutet av november gick startskottet för årets mest hektiska e-handelsperiod och julklappsbeställningarna har nu i flera veckor fortsatt att strömma in till e-handlarna. Men nu återstår bara ett par dagar till julafton, och vi kan meddela att det under de kommande dagarna kommer att bli lite lugnare vid landets plock- och packstationer. 

LÄS ÄVEN: Vi avslöjar den riktiga julökningen

Annons

Ökning med 23 procent

Redan i oktober förutspådde vi att årets ordertopp skulle inträffa den 17 december, alltså nu i söndags, och nu står det klart att så mycket riktigt blev fallet. 

LÄS ÄVEN: Ordertoppen infaller den 17 december

- Det kommer säkert in en hel del sista-minuten-order i dag och i morgon, men decembertoppen blev som vi väntade oss i söndags. Jämfört med förra årets topp, den 18:e, ökade orderingången med 23 procent, kommenterar Joakim Andersen, analytiker på Ehandel.se. 

Söndagar i topp

Den 18 december 2016 var också en söndag, och att samma veckodag tog hem förstaplatsen även i år beror troligtvis på en kombination av att kunderna har tid att handla då, och att dagarna som återstår till julen bör räcka till för att leveransen ska hinnas med. 

Nästa år infaller julafton på en måndag. Om det innebär att konsumenterna är ute med sin julshopping ytterligare en dag tidigare, eller om de väntar till måndag eller tisdag med att lägga sina order, återstår att se.  

Statistiken kommer från Ehandel.se Analytics där över 300 medlemmar delar med sig av sin data. Som e-handlare kan du gratis bli medlem och jämföra dina siffror med hela Sveriges e-handel.

Annons