Search
Close this search box.

NXT tog Nordens e-handel in i framtiden

NXT tog Nordens e-handel in i framtiden
Nรคtbutiken Get Inspires grundare Silje Landevรฅg fรคngslade NXT-publiken
Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Dela artikeln:

Allt frรฅn superkonferensen i Oslo.

Fรถr snart ett รฅr sedan kรถpte vi pรฅ Ehandel.se vรฅr systersajt Ehandel.com, och i samband med det kunde vi รคven vรคlkomna e-handelskonferensen NXT in i vรฅrt stall. Elva mรฅnader efter att affรคren gick i lรฅs var det i veckan dags fรถr oss att fรถr fรถrsta gรฅngen arrangera konferensen.

Lร„S ร„VEN:ย Ehandel.se blir Nordens mรถtesplats - kรถper Ehandel.com

Fรถrberedelserna infรถr รฅrets NXT har pรฅgรฅtt i nรคstan ett รฅr - i tisdags var det รคntligen dags

Dagen gick av stapeln i Oslo nu i tisdags, och platsen fรถr dagen var den internationellt kรคnda arenan Spektrum dรคr en rad vรคrldsartister har upptrรคtt genom รฅren. Gott och vรคl 900 personer frรฅn hela Norden hade samlats fรถr att fรฅ nya kontakter, ny inspiration och ny e-handelskunskap.

- Det har varit ett hรคndelserikt รฅr med mรฅnga nya insikter. Vi har gjort vรฅrt yttersta fรถr att behรฅlla kรคrnan i NXT samtidigt som vi har velat sรคtta vรฅr prรคgel pรฅ eventet. Det var till exempel av den anledningen som vi valde att byta lokal, berรคttar Sanna Thurdin, eventchef pรฅ Ehandel.se.

Fokuserade pรฅ konkreta tips

Bland nordiska e-handlare รคr det inte helt ovanligt att man vรคljer ett annat nordiskt land som fรถrsta externa marknad att expandera till. Att lรคnderna ligger nรคra varandra innebรคr att marknaderna รคr helt lika varandra. Som flera norska e-handelsaktรถrer har sagt till oss pรฅ redaktionen under de senaste รฅren; "I Sverige har ni mรฅnga e-handelsfรถretag som omsรคtter hundra eller ett par hundra miljoner, i Norge har vi en rad mindre aktรถrer och sen har vi Komplett".


Sanna Thurdin och Massi Najimi frรฅn Ehandel.seย 

Pรฅ samma sรคtt har Finlands och Danmarks e-handelsmarknader ocksรฅ beskrivits som annorlunda รคn den svenska, sett till exempelvis handelsmรถnster, fรถredragna betalsรคtt och e-handelsfรถretagens struktur.

Men en sak som fรถrmodligen fรถrenar e-handlarna รคr viljan att fรถrbรคttra sina verksamheter fรถr att pรฅ sรฅ sรคtt nรฅ tillvรคxt. Och var det nรฅgot man mรคrkte av pรฅ veckans NXT-konferens sรฅ var det fรถrekomsten av konkreta e-handelstips. Inspiration i all รคra, men sjรคlvklart vill man ocksรฅ ha med sig nรฅgot handfast att arbeta vidare med nรคr det รคr dags fรถr resan hem till kontoret igen.

"Spamma inte dina kunder"

Bland รฅrets talare fanns till exempel e-handelsexperten och fรถrfattaren Benjamin Gundgaard och grundaren av e-handelsleverantรถren Sleeknote Mogens Mรธller, bรฅda frรฅn Danmark.

Benjamin Gundgaard delade med sig av sina tio frรคmsta e-handelstips, och varnade bland annat fรถr att skicka identiska nyhetsbrev till alla kunder.

- Amazon skickar inte nyhetsbrev. Varfรถr? Fรถr att det รคr spam. De skickar bara personaliserade mejl, konstaterade han bland annat.

Benjamin Gundgaard delade med sig av sina bรคsta e-handelstips

Han tyckte dessutom att fler e-handlare skulle kunna bli bรคttre pรฅ att visa upp sina produkter pรฅ ett tilltalande sรคtt. ร„ven hรคr รคr personlig anpassning att fรถredra i de flesta fall.

- Tรคnk dig om du hade kommit in pรฅ nรฅgot av IKEA:s varuhus en lรถrdag morgon och hela butiken hade rangordnats efter pris eller fรคrg.

"Fast fashion" - framtiden?

ร„ven Mogens Mรธller var inne pรฅ hur viktigt det รคr med personalisering. Genom att jรคmfรถra tvรฅ olika sajter som tillhandahรถll bokningstjรคnster fรถr skidresor, kunde han slรฅ fast tvรฅ saker. Ett; valfrihet spelar ingen roll om kunden inte vet nรฅgot om de olika alternativen, och tvรฅ; det รคr sรคllan klokt att fรถrsรถka tilltala precis alla.

- Nรคr de vรคnder sig till alla skidรฅkare i vรคrlden, vรคnder de sig egentligen inte till nรฅgon.

Temat pรฅ รฅrets NXT var framtiden och de som var pรฅ plats kunde njuta av flera fรถrelรคsningar som syftade till att fรถrbereda e-handlarna fรถr vad som vรคntar runt hรถrnet.

Chiquelles vd Pouya Boland tog upp skillnaderna mellan traditionell modehandel och sรฅ kallad "fast fashion" och varnade fรถr att fรถr lรฅnga ledtider gรถr det svรฅrare att konkurrera. Nรคr konsumenten vill ha det senaste snarast mรถjligt, duger det helt enkelt inte - varken ur fรถrsรคljnings- eller hรฅllbarhetssynpunkt - att planera รฅr i fรถrvรคg och att bestรคlla onรถdigt stora upplagor av rรคdsla fรถr att populรคra varor ska ta slut. Enligt Pouya Boland รคr det snarare "production on demand", det vill sรคga produktion efter kundernas efterfrรฅgan, som รคr framtiden.

Chiquelles vd Pouya Boland om framtidens modebransch

ย 

Det mesta vet vi inte att vi inte vet

Pรฅ eftermiddagen fick det samlade NXT-uppbรฅdet ta del av en presentati
on frรฅn det norska e-handelsfรถretaget Dyrekassens vd och grundare Roger Holthe Olsen. Hans bolag fick fรถr nรฅgot รฅr sedan ett rejรคlt uppsving efter att i flera รฅr ha haft en ganska blygsam utveckling.

Lร„S ร„VEN:ย E-handelsraketen slog 26 miljoner - tar in ny storรคgare

Budskapet infรถr framtiden var att det finns inga genvรคgar utan man mรฅste ge kunderna det de vill ha, oavsett om det handlar om smidig logistik, ett brett sortiment eller nรฅgot annat. Konkurrerar man med internationella giganter รคr det naivt att tro att man inte skulle behรถva minst lika bra som dem, pรฅminde han sina lyssnare.

Dessutom fick publiken mรถta innovationsexperterna Nancy Rademaker och Robin Teigland, som bรฅda lyfte fram att det svรฅraste med framtiden รคr att vi egentligen inte vet sรฅ mycket om den. Robin Teigland visade i ett cirkeldiagram att det vi vet utgรถr en vรคldigt liten del jรคmfรถrt med det vi inte vet sรฅ mycket om. Den i sรคrklass stรถrsta delen รคr dock sรฅdant som vi รคnnu inte ens vet att vi inte vet nรฅgot om.

Robin Teigland pรฅminde om attย framtidenย till stor del รคr helt okรคnd

- ร„ven om vi det hรคr รฅret fokuserade mycket pรฅ framtiden, sรฅ รคr det viktigt att ocksรฅ leva i nuet. Vi pรฅ Ehandel.se tycker att alla e-handlare fรถrtjรคnar framgรฅng, och det รคr egentligen det som รคr tanken med hela NXT Nordic. Att skapa ett mรถte dรคr e-handelsaktรถrer frรฅn olika lรคnder kan utbyta tankar och erfarenheter fรถr att pรฅ sรฅ vis hjรคlpa varandra framรฅt. Det kรคnns som att vi har lyckats bra med det pรฅ รฅrets NXT, bรฅde vad gรคller talarna, och mรถjligheterna fรถr fรถretagen att samverka med varandra framรฅt, sรคger Sanna Thurdin.

"Lite av en drรถm fรถr mig"

En av dem som syntes till i รฅrets NXT-mingel var Ole Martin Evensmo, som var den som grundade bรฅde Ehandel.com och NXT. Efter att de senaste รฅren ha varit organisatรถren bakom hela konferensen, kunde han i sin nya roll som e-handelsleverantรถr det hรคr รฅret koncentrera sig pรฅ att vara en av deltagarna.

- Det har vรคl egentligen blivit det jag drรถmde om nรคr jag startade det. En nordisk mรถtesplats dรคr folk kan mรถtas รถver landsgrรคnserna och olika branscher fรถr att diskutera framtidens utmaningar, sรคger han, och fortsรคtter:

- Fรถr mig personligen var det vรคldigt viktigt att konferensen skulle vรคxa vidare, och att det inte skulle lรคggas ner eller att man hade levererat nรฅgot dรฅligt, fรถr det hade varit vรคldigt trรฅkigt. Sรฅ det var roligt att se att NXT kom till Oslo Spektrum. Det var lite av en drรถm fรถr mig att det skulle bli sรฅ, jag vรฅgade bara aldrig. Sรฅ bรฅde det och att det har blivit fler nordiska deltagare och utstรคllare, det har gett konceptet ett mervรคrde.

Ole Martin Evensmo grundade NXT och Ehandel.com

Varfรถr รคr det viktigt att ha en sรฅ pass stor konferens i Norden, tycker du?

- Jag tror att mycket handlar om att dela erfarenheter och i Norden har mรฅnga samma utmaningar. Och sjรคlvklart inspiration. Man sitter ofta pรฅ varsitt kontor och dรฅ kan det vara bra ibland att fรฅ lite nya tankar.

Har du nรฅgon speciell drรถmgรคst du skulle vilja se pรฅ kommande NXT-konferenser?

- Jack Ma eller Jeff Bezos รคr de ultimata talarna. Sรฅ det รคr bara att jobba pรฅ.

Ny stad 2020?

Vad hรคnder dรฅ med NXT framรถver? Oavsett hur det blir med ett eventuellt deltagande frรฅn Amazons och Alibabas grundare, sรฅ finns det fรถr Sanna Thurdin ingen tvekan om att konferensen gรฅr en ljus framtid till mรถtes.

Faktum รคr att NXT dessutom kan flytta utanfรถr Norges grรคnser redan nรคsta รฅr.

- Det blir ett NXT i Norge รคven nรคsta รฅr, och det finns dessutom stora planer pรฅ att ta NXT till Stockholm รฅr 2020.

Lร„S ร„VEN:ย Jollyrooms Ole Sauar tog hem NXT Nordic Profile of the Year

Dela artikeln: