Polisen överbelastad efter e-handelsrelaterade brott

Stor frustration när säkerhetszoner inte används.

E-handel ses nog av de flesta som säkrare än fysisk handel, där rån och annan brottslighet tyvärr inte är ovanligt. Men det betyder inte att allt är frid och fröjd i e-handelns värld. Åtminstone inte i Florida, där polisen nu slår larm om växande högar med e-handelsrelaterade brottsanmälningar.

LÄS ÄVEN: Handeln lägger 11 miljarder om året på säkerhet

Annons

"Bara jag har 10-15 ärenden liggande"

Inte sällan handlar det om att någon har sålt till exempel en mobiltelefon på nätet, och att personen sedan blir rånad när hon eller han ska överlämna varan till köparen.

- Jag kan ju säga att på min dator har jag 10 till 15 sådana här mobilstölder liggande, och de har kommit in under de senaste månaderna. Och det är alltså bara jag, en enda utredare, säger Rene Ingoglia vid Orlandopolisen till den amerikanska nyhetssajten News6.

Så sent som i helgen ska mer än en person tagit till pistolhot för att komma över e-handlade mobiltelefoner. Ett av brotten ska ha inträffat på en restaurang precis intill polishuset i Orlando.

Kameraövervakad zon står tom

Enligt Ingoglia beror det ökande antalet brott på att antalet platser att sälja på hela tiden ökar. Han räknar upp Craigslist, OfferUp, LetGo and Facebook Marketplace som de mest populära.

LÄS ÄVEN: Hotfullt under Blocketaffär - man sköts ihjäl av polis

Men det finns ett sätt att slippa bli rånad, enligt Floridapolisen. Nämligen att använda de så kallade “e-commerce safe zones” som har upprättats särskilt för ändamålet på olika platser i USA. En av dem ligger precis framför Orlandos polishus och är bevakad av fyra kameror som ska ge både köparen och säljaren en tryggare upplevelse.

LÄS ÄVEN: Fler säkra zoner efter mord i samband med e-handel

- Det är väldigt frustrerande. Zonerna används inte och samtidigt rapporteras allt fler brott.

Annons

Möte i polishus rekommenderas

Bor man inte i närheten av en safe zone ska man helst mötas inne på ett polishus för att genomföra sin transaktion, tycker Rene Ingoglia. Han avråder bestämt från att bege sig till någon annans hus eller kvarter, eller att överhuvudtaget göra affärer med någon som inte vill mötas i en safe zone eller på ett polishus.

- Det är inte ens säkert att mötas på en offentlig plats. Oärliga personer kan mycket väl föreslå att ni ska ses på till exempel ett köpcentrum. Du blir rånad där också.

Annons