Apotea-VD:n sågar familjekarantän: ”Hög frånvaro”

"Vi måste ha väl avvägda åtgärder".

En person som är konstaterat covid-smittad ska, enligt de gällande reglerna, stanna hemma i minst sju dygn. Övriga i hushållet, om det finns fler familjemedlemmar, måste sedan också vara i karantän under dessa sju dagar, oavsett om de har symtom eller inte.

Om ytterligare någon annan person i hushållet sedan testar positivt, så väntar ytterligare sju dagar i isolering för hela hushållet. Sedan ska symtomfria personer dessutom testa sig efter fem dagar.

Annons

LÄS ÄVEN: Footway: Många sjuka på e-handelslagret: ”Kännbart”

LÄS ÄVEN: Så drabbar ökade smittan e-handeln: ”Frånvaron tilltar”

Reglerna kring familjekarantän har bidragit till stor frånvaro i många branscher – inte minst i e-handeln. Ehandel har i flera artiklar rapporterat om ovanligt höga sjuktal på lager och i distributions- och logistikkedjan. Det har på flera håll lett till underbemanning och leveransförseningar.

På onsdagseftermiddagen gick Apoteas vd och grundare Pär Svärdson till storms över karantän-reglerna i TV4:s nyhets- och intervjuprogram "Efter fem".

Det är klart att vi måste vara försiktiga i samhället. Men vi måste samtidigt ha väl avvägda åtgärder. Och att sätta folk som är fullt friska och fullvaccinerade i karantän i sju dagar och sedan kanske sju dagar till och sju dagar till, ja då blir det ju svårt, sa han i programmet.

Snabbtestar anställda

Apotea låter i dag snabbtesta alla sina anställda innan de går till jobbet, för att minska smittspridningen. Bolaget har även sett till att det funnits en vaccinbuss på plats utanför lagret i Morgongåva under vissa veckor. Detta för att säkerställa att alla medarbetare vaccinerar sig, enligt Pär Svärdson.

Det är klart att folk som är sjuka ska vara hemma. Men nu pratar vi ju om friska, fullvaccinerade personer. Och när smittan är så spridd i samhället, så måste vi titta på huruvida karantän-reglerna är en effektiv åtgärd. På Apotea har vissa avdelningar haft 30- till 40-procentig frånvaro, och i många fall beror det på att familjemedlemmar är sjuka, men inte de själva.

Nya åtgärder väntas

Regeringen höll på torsdagen extrainkallade möten för att diskutera den höga sjukfrånvaron i många branscher, liksom i offentlig sektor, till följd av reglerna. Och under torsdagen väntas regeringen att presentera uppdaterade regler för familjekarantän, enligt Sveriges Radio. 

Annons

LÄS ÄVEN: Förseningar hos Postnord i hela landet – ”kraftigt ökad sjukfrånvaro”

Annons