Chans till revansch för Postnords skåp – ”marknaden mer mogen”

Möter efterfrågan från kunderna.

100 paketskåp i Stockholm och - om allt faller väl ut - en större satsning i resten av landet lite längre fram. Så ser planerna ut för Postnord, som under gårdagen gick ut och berättade om en helt ny satsning.

LÄS ÄVEN: Postnord storsatsar på paketskåp i Sverige

Annons

Fast helt ny var den egentligen inte. Redan 2014 inledde Postnord ett begränsat test med paketskåp i Sverige. Det blev dock ingen succé och lades därför ner året efter. Vi frågade Postnord vad som är annorlunda den här gången.

Den tekniska plattform som används i den nuvarande paketboxlösningen gör implementeringen enklare för e-handlarna, då den styrs av API:er. Det gör att det via befintliga uppsättningar är enklare att styra i kundernas checkouter till exempel. Vi ser också att den svenska marknaden nu är mer mogen för den här typen av lösning, vilket stöttas i exempelvis E-barometerns mätningar, där svenskarna i högre utsträckning vill få sina leveranser i paketbox, skriver Anna Kjellander, pressansvarig på Postnord, i ett mejl till redaktionen.

"Närheten en viktig faktor"

Det nya testet har också fler skillnader mot med det gamla.

Den pilot vi kommer att genomföra efter sommaren sker i en större skala än den som genomfördes tidigare. Då testades boxar i gallerior på fem platser. Den här gången ser vi närheten som en viktig faktor och boxarna kan placeras nära hemmet och utomhus. Det möjliggör en infrastruktur som för oss som bolag är en viktig kompletterande leveransplats till befintliga bemannade ombud och hemleverans.

I Sverige är det främst DHL och Instabox som har stått för utrullningen av paketskåp de senaste åren. Situationen ser dock annorlunda ut i våra nordiska grannländer. I Danmark har Postnord i dag cirka tusen paketskåp över hela landet och i Finland har logistikaktören Posti gjort en liknande satsning. I Norge finns planer på att bygga ut ett större nätverk av paketskåp, något Postnords konkurrent Bring, det vill säga norska Posten, nyligen gick ut och berättade mer om.

LÄS ÄVEN: Så ska Bring utmana Postnord: "Historiskt viktig satsning"

Annons