Coop lanserar kassalös butik: ”Alla är nördar på sitt sätt”

"Ingen trodde att vi skulle kunna skapa det här så snabbt".

I fjol öppnade Coop en kassalös butik i centrala Oslo, och nu är dagligvarukedjans moderna butikskoncept även live i Hagastaden i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Coop har öppnat en obemannad och kassalös butik

Annons

Konceptet kallas för Scan&Pay och går ut på att kunden laddar ner en app till sin mobil och sedan skannar alla varor direkt med appen där man även betalar. Inga krav på registrering av användaruppgifter eller kreditkort finns, kunden betalar med Swish eller sitt betalkort och får därefter ett kvitto och kod för utpassering i appen.

Ingen trodde att vi skulle kunna skapa det här så snabbt, säger Carita Weiss, chef för betalningar på Coop, i ett pressmeddelande.

Man måste ha passion samt vara lite av en nörd. I vårt fantastiska team är alla nördar på sitt sätt. Förstå kraften av digitaliseringen, hacka möjligheten och gör det på ett sätt som passar ditt eget varumärke. Det är så man når framgång.

LÄS ÄVEN: Nästa nivå av en obemannad kassalös butik

Det kassalösa konceptet har tagits fram av Coop tillsammans med innovationsbolaget BBH Stockholm, Bartle Bogle Hegarty.

Samtidigt som digitaliseringen skapar nya möjligheter för både konsumenter och Coop så uppstår även förändringar i kundmötet som behöver adresseras. Ett exempel är när kunden går från en historia av att betala via en kassa, till att mobilen blir kassan. Det vill säga att kunden kan betala varsomhelst i butiken, säger Patrik Danielsson, Chief Experience Officer på BBH.

Endast genom kontinuerlig datainsamling och spetsig analys kan vi maximera kundupplevelsen och skapa ett gränssnitt mellan det fysiska och digitala som både guidar och inspirerar varje enskild kund.

I höst kommer Coop även att lansera ett pilotprojekt där två obemannade butiker i Gävle kommer att lanseras. Dessa kommer att vara öppna dygnet runt och där kommer man också skanna och betala med sin egen mobil.

Annons

LÄS ÄVEN: Coop satsar på obemannade butiker – öppnar två i höst

Annons