De anmäler regeringens modeskatt till EU: ”Det är skamligt”

Kritiken hårdnar.

Regeringens planerade kemikalieskatt på kläder och skor har sågats vid fotknölarna i flera instanser. Nu vill Moderaterna testa om den rentav bryter mot EU:s regler. Arba Kokalari, partiets europaparlamentariker har lyft frågan om att stoppa skatten till EU-kommissionen.

Skatten som januaripartierna planerar att införa är inte bara orättvis och verkningslös ur ett miljöperspektiv. Den skapar dessutom ett olagligt handelshinder på EU:s inre marknad, säger Arba Kokalari, som är ledamot i Europaparlamentets inre marknadsutskott, i ett uttalande.

Annons

Bland kritikerna till kemialieskatten på kläder och skor finns såväl Tullverket som Skatteverket och Postnord som alla ställer sig djupt frågande till förslaget. Tullverket hävdar att skatten inte kan tas ut i vissa flöden och Skatteverket menar att den skulle föranleda omfattande kontrollproblem. Även Svensk Handel har högljutt uttryckt sitt missnöje.

Det är skamligt att Sveriges regering bidrar till att underminera gemensamma lagar på det här sättet. Jag hoppas att EU-kommissionen följer min uppmaning och sätter stopp för det här, säger Arba Kokalari.

LÄS ÄVEN: Nya slaget mot modeskatten: ”Borde slängas i papperskorgen”

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!