Nya slaget mot modeskatten: ”Borde slängas i papperskorgen”

900 jobb kan gå förlorade.

Efter turerna kring den hårt kritiserade kemikalieskatten och den utskällda skatten på plastpåsar står handeln inför ännu en ny skatt. Den här gången handlar det om en skatt på skor och mode, som tagits fram med ambitionen att minska mängden kemikalier i modebranschen.

Precis som i fallen med de andra skatterna är Svensk Handel starkt kritiska. Nu har branschorganisationen bett HUI Research att ta fram en rapport på hur den nya skatten kan påverka handeln. Och beskedet är nedslående. Enligt rapporten kan konsekvensen bli ett bortfall på 1,3 procent i modehandeln och ett tapp på 4,6 procent i skohandeln. Det kan i sin tur medföra att 150 företag och 900 jobb försvinner, konstaterar man.

Annons

Miljövinsterna är diffusa men de negativa effekterna är glasklara - införs skatten kommer svenska företag och jobb att gå förlorade. Förslaget borde läggas i papperskorgen, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Svensk Handel i uppror mot modeskatten - 100 företag hotas

"Befarar att skatten blir kontraproduktiv"

Svensk Handel vänder sig mot att skatten drabbar alla företag trots att en tidigare utredning från staten visat att 84 procent av alla kläder och skor i Sverige inte innehåller de kemikalier man vill komma åt. Nu varnar branschorganisationen för att skatten, som man beskriver som en "kollektiv bestraffning", kommer att lägga stora kostnader på företag i form av administration och tester.

Skatten saknar precision och straffar även de företag som arbetar systematiskt med kemikaliefrågan. Vi befarar att kläd- och skoskatten blir kontraproduktiv när viktiga resurser tas från företagens proaktiva hållbarhetsarbete, säger Mats Hedenström.

Kläd- och skoskatten är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. Enligt Svensk Handel innebär förslaget som ligger på bordet att samtliga kläder och skor som säljs i Sverige ska beskattas med 40 kronor per kilo. Om företaget lyckas visa att produkterna inte innehåller de aktuella kemikalierna så återbetalas 95 procent, medan resterande 5 procent behålls av staten.

LÄS ÄVEN: PostNord, Tullverket och Skatteverket dissar nya modeskatten

Annons