Det barkar åt rätt håll – stark tillväxt för bygghandlaren: ”Jobbar stenhårt”

"Prisutvecklingen på material påverkar siffrorna".

XL-Bygg har öppnat varuhus på löpande band senaste året – och i dagarna är det dags igen. Den här gången i Kungälv, strax norr om Göteborg.

Framöver är siktet även inställt på att inviga nya varuhus i både Jönköping och Uppsala. Men företaget säljer även många byggprodukter via sin e-handel.

Annons

Hemmafixar-trenden, som tog rejäl fart under pandemin, är fortsatt het med andra ord.

Nu har XL-Bygg också spikat fast försäljningen för första kvartalet. Och det hamrar på bra. Intäkterna växte med 20,4 procent, jämfört med byggvaru-marknadens snittillväxt på 18,9 procent. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Osäker omvärld

De fina tillväxtsiffrorna skruvades främst upp av handeln i det så kallade proffssegmentet.

Det är klart att prisutvecklingen på material påverkar siffrorna. Men det främsta skälet till att vi växer mer än marknaden är det proaktiva arbetet från våra handlare där de säkerställt en god tillgång på material, kommenterar kedjechefen Carl Littlewood och fortsätter:

Vårt kundlöfte är att vi ska hålla vad vi lovar och våra handlare jobbar stenhårt för att säkerställa att kunderna får tillgång till material.

Han tillägger dock att man ser på tillförsikt på framtiden, även om den än så länge ser övervägande ljus ut, enligt Littlewood.

Självklart påverkar det som händer i omvärlden även oss, men vi har en tydlig tillväxtagenda som vi ser fram emot att realisera tillsammans med våra medlemmar.

Får inga siffror

Men när Ehandel ber om mer konkreta siffror gällande omsättning och vinst i det första kvartalet – får vi följande svar från presschefen Jenny Pedersén:

Annons

Vi mäter butiksförsäljning för våra medlemmar, men har tyvärr inte möjlighet att förse dig med totalsiffran och vinst på kvartalsnivå.

Men växer gör företaget i varje fall. Alla siffror tycks barka åt rätt håll just nu. XL-Bygg utgörs av en sammanslutning av enskilda företagare som samverkar, likt ICA-handlarna. Byggkedjans huvudägare är norska koncernen Mestergruppen AS, en av Norges ledande aktörer inom husbyggnation och byggmaterial-handel.

LÄS ÄVEN: Byggmax-konkurrenten växer västerut: ”Ett glatt gäng”

LÄS ÄVEN: Woody boostar e-handeln – ”har varit en tröskel för kunderna”

Annons