Det blir årets julklapp – här är experternas bästa tips

E-handelns experter spekulerar.

Vad blir årets julklapp? Det är det många som undrar – och försöker gissa. HUI ska i vanlig ordning, den 17 november, presentera Årets julklapp. Och i år för för den 34:e gången i ordningen. Förra året var det stormköket som kammade hem titeln, med anledning av den nya utomhustrenden som vuxit fram i pandemins spår.

Från början var Årets julklapp ett sätt att uppmärksamma HUI:s kommande julhandelsprognos inför julhandeln. I dag är det mer av en analys av samhällstrender och en spegling av aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden.

Annons

Årets julklapp ska även leva upp till tre kriterier. För det första ska produkten vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året. Den ska också ha ett högt försäljningsvärde – eller säljas i ett stort antal enheter. Samt representera den tid vi lever i.

LÄS ÄVEN: Singles Day utklassas av Black Friday – Amazon.se hoppar

Ehandel bad sju experter inom e-handel att berätta vad tror blir årets julklapp:

Li Persson, kommunikationschef på Elgiganten tror att Årets julklapp blir ett supportavtal. Digitaliseringen har gått i en rasande fart efter coronapandemin intåg och fungerade teknik är avgörande för att vardagen ska fungera. Det ska dock, för transparensens skull, påpekas att Elgiganten säljer just supportavtal.

Vi vet att många svenskar har svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen och behöver hjälp med att få tekniken att fungera. Vi tror att många som har behov av vägledning och hjälp med tekniken hade uppskattat att få löpande support som julklapp, säger Li Persson.

Gissar på trendig bollsport

Erik Wickman, vd för Inet, en teknikbutik online, tycker att det är en svår uppgift att gissa vad HUI kommer fram till.

Alltså när det kommer till årets julklapp så känns det omöjligt att gissa. Man kan kanske hoppas att det blir något kopplat till att pandemirestriktionerna är över. Så jag en konsertbiljett kanske?, säger han.

Gulfem Toygar, landchef för Amazon.se, är dock inne på ett helt annat spår – och riktar sin blick mot en stark bolltrend i landet.

Annons

Med tanke på den stora padelboomen i Sverige och hur padelutrustning blivit allt mer populärt på Amazon skulle jag inte bli förvånad om årets julklapp visar sig vara ett padelracket eller padelutrustning, säger hon.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: Så blir Black Friday 2021

Anna Nordlander, konsult och Amazon-expert, är i likhet med Erik Wickman och Gulfem Toygar också inne på något pandemi-relaterat.

Årets julklapp blir en donation till välgörenhet eller ett presentkort för att stötta det lokala näringslivet för att mildra effekterna av närmare två års pandemi, säger Anna Nordlander.

Social klapp

Oscar Hagman, Product Owner på Prisjakt är inne på samma spår. Han säger att tillbakagången till den sociala livsstilen är en stark trend, efter slopade restriktioner.

Svenskarna har varit i karantän, eller gjort avkall på olika sociala möten, under lång tid. Och nu när vi börjar träffa vänner, bekanta, dejter och kollegor igen så har avsaknaden av sociala möten varit otroligt stor, säger han.

Exempelvis så visar en studie från Kantar Public med runt 3 400 deltagare att mer än varannan svensk (55 procent) saknat att träffa vänner och bekanta under pandemin.

Det råder alltså ingen tvekan om att årets jul kommer vara en betydligt socialare tillställning jämfört med i fjol, slår Oscar Hagman fast.

Produkter som på ett eller annat sätt kan kopplas till det sociala mötet är därför särskilt hett denna jul, enligt Oscar Hagman. Populära produkter i Prisjakts statistik är just nu exempelvis tröjor, koftor, skjortor, rakhyvlar, hårfönar, kondomer, strykjärn/steamers och damskor.

Om jag får välja en produktkategori som är årets julklapp, som direkt relaterar till den allt socialare livsstilen som många lever, så tror jag på parfymen. När vi går från digitala möten till fysiska så gör doften comeback, säger Oscar Hagman.

Längtar till bion

Parfymen, säger han, har länge varit en populär julklapp. Det var exempelvis 72 procent större köpintresse för parfym i december förra året jämfört med övriga månader.

I och med årets mer sociala jul lär parfymen bli extra populär igen. Redan nu i oktober och början av november så har det exempelvis blivit 45 procent populärare att lägga till parfymer i Prisjakts listfunktion, som mer eller mindre är en digital önskelista inför jul.

Nicklas Storåkers – grundare av Pricerunner som nyligen såldes till Klarna för 9,2 miljarder kronor – tror också på en klapp som relaterar till fysiska möten.

Avseende årets julklapp så tror vi det blir ett biobesök då det varit något som många saknat under de senaste 18 månaderna, säger han.

LÄS ÄVEN: Klarna köper Pricerunner – ”en av de bästa”

Gösta Brunnander, presschef på branschorganisationen Business Sweden, riktar istället fokus på naturen. Pandemin har inneburit att många svenskar fått upp ögonen för vårt lands vackra natur, menar han.

Vi har sett hur vandringen och inhemska naturupplevelseresor ökat kraftigt och så även insikten att man behöver bra skor för att ta sig runt, säger Gösta Brunnander och fortsätter:

Nu när världen öppnar upp kommer många nog fortsätta att vandra, även i andra länder. Därför tror jag att vandringskängorna kommer att ha god chans att bli årets julklapp. Även Mount Everest och Alperna kräver sina skodon, säger Helen Rönnholm på Business Sweden.

Biljetter lockar

Enligt nya odds från Unibet ligger biljetter till ett evenemang bäst till i år – vilket spelas till fem gånger pengarna. På andraplats återfinns ryggsäcken, med oddset 7.00, enligt ett pressutskick från spelbolaget. Även pussel återfinns bland favoriterna på oddslistan. Pusseltrenden har också stärkts när många tillbringat mycket tid i hemmet, skriver spelbolaget.

Att evenemangsbiljetten ligger som favorit har nog att göra med hur svenskarna längtat efter att få samlas och se en föreställning, konsert eller fotbollsmatch. Samtidigt är det spännande med en så pass stor variation bland lågoddsarna, där både ryggsäcken och pusslet kan kopplas till trender som vi sett under pandemin, kommenterar Henrik Holm, spelexpert på Unibet

Andra toppkandidater är tofflor, vattenflaska, sällskapsspel, välgörenhetsdonation och tågresa. Bland högoddsarna finns bland annat yogamattan, elsparkcykeln och polaroidkameran. Och allra längst ned på listan hittar vi drönare – till 51 gånger insatsen.

Unibets odds för Årets julklapp 2021:

Biljetter till ett evenemang: 5.00
Ryggsäck: 7.00
Pussel: 8.00
Tofflor: 10.00
Vattenflaska: 12.00
Sällskapsspel: 13.00
Donation till välgörenhet: 15.00
Tågresa: 15.00
Presentkort: 17.00
Hotellnatt: 19.00
Miniväxthus inomhus: 19.00

Gjutjärnsgryta: 21.00
Solceller: 21.00
Inomhuskompost/Bokashi: 23.00
Krukväxt: 23.00
Luftrenare: 23.00
Airfryer: 26.00
Knivslip: 26.00
Prenumerationstjänst för tv-innehåll: 26.00
Tvättpåse (återanvändbar): 26.00
Filt: 29.00
Fiskeutrustning :29.00

Elsparkcykel: 34.00
Ergonomisk kontorsstol: 34.00
Massageapparat: 34.00
Promenadstavar: 34.00
Smart belysning: 34.00
Yogamatta: 34.00
Polaroidkamera: 41.00
Röststyrd högtalare: 41.00
Drönare: 51.00

Källa: Unibet

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!