Drog in miljoner på godis till Norge – nu läggs deras e-handel ner

"Vi har verkligen försökt att ändra affärsmodellen".

Den 1 januari i år slopade Norge momsgränsen på 350 kronor, vilket gjorde att exempelvis svenska företag blev tvungna att betala moms från första kronan på försändelser till grannlandet. Ändringen slog hårt mot e-handlaren MaxGodis, som tidigare kunnat sälja godis med fördelaktiga priser till norrmännen.

LÄS ÄVEN: E-handlare sålde godis för 18,7 miljoner - på ett kvartal

Annons

När de nya reglerna infördes blev det helt enkelt för dyrt för ägaren Net Trading Group att fortsätta med samma affärsmodell. Lösningen blev att gå i Matsmarts fotspår och börja sälja varor med kort datum.

LÄS ÄVEN: Maxgodis ger upp - slutar skicka godis till grannlandet

Men bara några veckor in på det nya året står det klart att projektet blev ett misslyckande. Nu meddelar Net Trading Group att MaxGodis ska läggas ner.

Trots att bolaget köpte en portfölj med "bäst före datum"-varor och olika drycker visar det sig att försäljningen inte uppfyller de förväntningar bolaget hade inför starten vid årsskiftet. Bolagets bedömning är nu att MaxGodis erbjudande inte är tillräckligt intressant för kunden när det gäller sortiment och priset på dryck blir för högt när norska skatter och avgifter måste läggas till detaljhandelspriset, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Säljer norska dotterbolaget

Net Trading Group har fått in ett bud på 1,3 miljoner norska kronor för dotterbolaget Net Trading Norway, som driver nätbutiken MaxSnus.no. Företaget har accepterat budet med motiveringen att det skulle medföra ytterligare kostnader för moderbolaget att driva verksamheten vidare.

Nedläggningen innebär att MaxGodis vd Morten Hansson kommer att lämna bolaget.

Självklart är jag väldigt ledsen att detta är situationen, men det är tyvärr inget som bolaget kan göra med politiskt beslutade förändringar som har påverkat bolaget på ett dramatiskt negativt sätt. Vi har verkligen försökt att ändra affärsmodellen efter att 350-gränsen försvann, men det har visat sig inte vara en hållbar modell, säger han i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Godissajt marknadsförde snus - myndigheter kräver stopp

Annons

Annons