Efter Facebook-delningarna: Myndighet granskar apoteken

"Viktigt med ordentlig kontroll".

Ehandel har i flera artiklar rapporterat om att Apotea, Apoteket och Apohem har delat kund- och personuppgifter med Facebook. Nu inleder Integritetskyddsmyndigheten, IMY, en granskning av de tre företagen, med hänvisning till GDPR.

I dataskyddsförordningen, GDPR, finns en skyldighet att anmäla vissa personuppgiftsincidenter till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Tre apotekskedjor har skickat in sådana anmälningar till IMY som rör personuppgifter som samlats in i företagens webbshoppar och som skickats över till Facebook, skriver IMY i ett pressmeddelande.

Annons

LÄS ÄVEN: Så länge delade Apoteket data med Facebook: ”Beklagar verkligen”

"Vill veta hur de resonerat"

IMY ska nu ställa ett antal frågor till apoteksföretagen, bland annat kring exakt vilka personuppgifter som har förts över till Facebook och vad syftet varit. IMY vill också veta "vilken rättslig grund som använts för överföringen" – och hur bolagen bedömt riskerna med att dela personuppgifter med Facebook.

I alla verksamheter är det viktigt att ha ordentlig kontroll över de personuppgifter som hanteras i organisationen och hur dessa personuppgifter förs vidare till eventuella andra parter. Nu inleder vi en tillsyn av dessa apotekskedjor för att ta reda på hur företagen resonerat kring delningen av personuppgifter med Facebook, kommenterar Disa Rehn som leder IMY:s granskning.

LÄS ÄVEN: Vi listar: Nätapoteken avslöjar om de delat ditt inköp med Facebook

LÄS ÄVEN: Apoteket delade data med Facebook – avslöjade klamydiatest

Annons