FHM:s besked: Så blir de nya karantän-reglerna

"Fortsatt mycket hög smittspridning".

Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, inledde torsdagens pressträff med att säga att vi fortsatt har en mycket hög smittspridning i landet.

Men hon sade också att läget på IVA fortsatt är relativt stabilt och betonade att risken att hamna där är tio gånger högre för ovaccinerade – och att vaccin både skyddar dig själv och andra.

Annons

Hur blir reglerna?

Men det många väntade på att få höra var huruvida det nu ska ske någon förändring av karantänreglerna. Regler som skapat enorm sjukfrånvaro i många branscher – inte minst inom e-handeln.

Och förändringar blir det.

Sara Byfors meddelade att familjekarantänen kortas från sju till fem dagar – och att den slopas helt för personer som fått tre vaccindoser och/eller varit sjuka i covid, de senaste tre månaderna.

Slopningen omfattar även viktiga samhällsgrupper. Symtomfria som uppfyller dessa kriterier kan därmed gå tillbaka till jobbet eller skolan. Och de som har testat positivt för covid-19 behöver bara stanna hemma i fem dagar istället för sju. De måste dock vara helt symtomfria.

LÄS ÄVEN: Apotea-VD:n sågar familjekarantän: ”Hög frånvaro”

Kanske blev beskedet ändå lite av en besvikelse för e-handelsbranschen, då relativt få har fått sin tredje spruta än.

Vi har en fortsatt mycket hög smittspridning. En stor del av befolkningen riskerar att smittas de kommande veckorna. Vi har gjort en bedömning av en förändring som gör att samhället kan fungera, men som inte ökar smittspridningen i samhället, sa Sara Byfors under pressträffen.

LÄS ÄVEN: E-handeln hårt drabbad av sjukfrånvaro – Partykungen: ”Lång isolering”

Annons

På torsdagen kom även en ny undersökning från Demoskop på uppdrag av Aftonbladet som visar att 58 procent fortsatt är positiva till restriktionerna. Men det är samtidigt en minskning med så mycket som 17 procent sedan december. Och 30 procent anser att det finns för många restriktioner. Mest negativa är de yngre.

Corona-smittan förknippas inte längre lika tydligt med svår sjukdom och död. Nu liknas den vid en vanlig förkylning som alla kommer få förr eller senare. Det påverkar människors inställning, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Footway: Många sjuka på e-handelslagret: ”Kännbart”

LÄS ÄVEN: Hög belastning och sjuk personal – Apotea varnar för längre leveranstid

Annons