E-handeln hårt drabbad av sjukfrånvaro – Partykungen: ”Lång isolering”

"Finns fall av covid".

Som Ehandel rapporterat är det ovanligt hög sjukfrånvaro i e-handelsbranschen nu. Sjukanmälningarna duggar tätt bland allt från lagerarbetare till lastbilschaufförer och last mile-bud. Det beror främst på covid-pandemin – i kombination med andra säsongsförkylningar och influensor. De som är sjuka i covid måste, även om de tillfrisknar snabbt, dessutom vara i karantän i sju dagar.

LÄS ÄVEN: Förseningar hos Postnord i hela landet – ”kraftigt ökad sjukfrånvaro”

Annons

Postnord vittnar till exempel om en del leveransförseningar till följd av förhöjd frånvaro. Även last mile-bolag och Mathem har alla noterat en ökning av antalet sjukanmälningar. Och på Footways lager ligger frånvaron på uppåt 15 procent just nu.

LÄS ÄVEN: Footway: Många sjuka på e-handelslagret: ”Kännbart”

LÄS ÄVEN: Så drabbar ökade smittan e-handeln: ”Frånvaron tilltar”

På måndagen meddelade även Apotea att de har extremt mycket att göra nu, när många beställer covidtest. Den senaste veckan har nätapoteket sålt nästan 100 000 snabbtester per dag, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt är sjuktalen höga på lagret, enligt vd:n Pär Svärdson.

LÄS ÄVEN: Hög belastning och sjuk personal – Apotea varnar för längre leveranstid

Även e-handlaren Partykungen uppger för Ehandel att de har ovanligt höga sjuktal. Frånvaron ligger hos dem på drygt 11 procent på lagret. Men läget ska än så länge ändå vara under kontroll, enligt lagerchefen Carl Nyqvist.

Det är problematiskt men inget vi inte kan hantera. Vi har dessutom tagit höjd för sjukfrånvaro i bemanningsplaneringen, säger han till Ehandel.

Påverkar psykiska hälsan

Frånvarosiffran bland tjänstemännen i bolaget ligger på 6,3 procent. Och totalt är 8,4 procent av medarbetarna sjukanmälda.

Annons

Läget är under kontroll i stort för företaget. En uppfattning hos oss i ledningen är att den psykiska hälsan påverkas när medarbetare tvingas isolera sig långvarigt. Att gå över till ett digitalt arbetssätt kräver också förändrade rutiner för medarbetarna, säger Carl Nyqvist och fortsätter:

Vissa arbetsuppgifter blir enklare och effektivare, medan andra blir svårare. Detta beror mycket på vilken tjänst man har och hur beroende man är av sina kollegor och det kreativa arbetet i team.

"Använd friskvårds-bidraget"

Han uppmanar nu alla medarbetare till att nyttja sitt friskvårdsbidrag. Det har dessutom fördubblats i år till 3000 kronor per år. Den tidigare ersättningen beskriver han som "för liten" och att den gav en allt för "marginell skillnad" för medarbetarna.

Vad beror sjukfrånvaron på?

Jag skulle säga att VAB:andet och sjukdomar inom familjen är den största utmaningen för medarbetarna. Detta är i och för sig normalt första veckorna efter jullovet. Alla barn kommer tillbaka till skolan och många har varit borta i cirka tre veckor samt träffat släktingar från andra delar av Sverige.

Hur påverkar det er verksamhet?

Det påverkar främst högvolymsdagar, som i vårt fall är måndagar, då verksamheten kräver mycket personal för snabb leverans.

Fall av Covid finns. Men det rör sig om isolerade fall. Vi har inget utbrott i verksamheten. Men jag tror att sjukfrånvaron kommer ligga på dessa nivåer fram till början av mars och därefter sjunka.

Annons