Footway minskar förlusten – rejält: ”Närmar oss slutet”

Samtidigt störtdyker försäljningen.

Footway, som just nu befinner sig rekonstruktion, har under morgonen släppt siffrorna för sitt fjärde kvartal. Och precis som under det förra kvartalet visar e-handlaren upp en kraftigt sjunkande omsättning.

LÄS ÄVEN: Footways plan för överlevnad är redo: “Vi har nu säkrat stöd“

Annons

Nettoomsättningen landade under kvartalet på 206,6 miljoner kronor. Att jämföra med 318,1 miljoner för samma period i fjol. Mer glädjande för e-handlaren är att man även minskar förlusten rejält. Rörelseresultatet, EBITA, skrivs till -19,9 miljoner (-176,3).

Omsättningen under kvartalet påverkades stort av låg lagertäckning men Footways vd Daniel Mühlbach påpekar samtidigt att rekonstruktionen flyter på enligt plan. Och att bolaget genomfört en rad omfattande åtgärder för att stärka resultat och kassaflöde.

Efter ett utmanande år närmar vi oss nu slutet av en framgångsrik rekonstruktionsprocess. Ett fokuserat arbete har lett till betydande effektiviseringar, däribland konsolideringen av våra två lager till ett. Åtgärderna förbättrar vårt kunderbjudande, sänker kostnader och skapar en mer strömlinjeformad organisation, säger Daniel Mühlbach, vd för Footway, i en kommentar.

Nytt lager

Som Ehandel berättat tidigare så flyttade Footway nyligen all sin lagerverksamhet till Eskilstuna. Något som ska minska koncernens kostnader med runt 30 miljoner kronor per år.

Utöver det har man minskat antalet split shipments, förhandlat fram nya lokala fraktavtal och returlösningar, samt effektiviserat processer genom användning av AI. Åtgärder som enligt Footway kommer att generera betydande årliga kostnadsbesparingar.

För att växa verksamheterna med ett effektivare kassaflöde har vi anpassat våra system för cross docking, drop shipping och konsignationslager, säger Daniel Mühlbach och fortsätter:

Konsignationslager är en stor fördel för många leverantörer som då även kan sälja direkt till konsument och få all operativ drift genom Footway+. Sammanfattningsvis har vi genomfört ett stort antal åtgärder som kommer att förstärka resultatet.

LÄS ÄVEN: E-handlaren satsar på nytt megalager i staden

Annons

Annons