Footways omsättning halverad: ”Gjort betydande förändringar”

"Stor tilltro till att bolaget ska klara rekonstruktionen".

Footway har under morgonen släppt siffrorna för sitt tredje kvartal, den första delrapporten sedan bolaget inledde sin företagsrekonstruktion i slutet av juli. Och e-handlaren visar upp en kraftigt lägre omsättning under perioden.

LÄS ÄVEN: Footway ansöker om rekonstruktion: “Djupt beklagligt”

Annons

Nettoomsättningen landade under kvartalet på 136,2 miljoner kronor. Att jämföra med 261,6 miljoner för samma period i fjol. Rörelseresultat, EBITA, skrivs till -30,9 miljoner (-13,5). Det är dock något som ska vara helt enligt plan.

Under rekonstruktionens första kvartal har bolaget genomfört betydande förändringar i sin inköpsstrategi för att säkerställa företagets finansiella stabilitet, skriver vd Daniel Mühlbach i rapporten och fortsätter:

Med fokus på att undvika ytterligare skulduppbyggnad har bolaget aktivt reducerat inköpen, från 199 miljoner Q3 2022 till 36 miljoner detta kvartal. Även om denna strategiska förändring har haft en omedelbar inverkan på vår försäljningsvolym, är det ett kritiskt steg för att skapa rätt förutsättningar under den pågående rekonstruktionen.

Stora effektiviseringar

Under kvartalet har bolaget även effektiviserat sin verksamhet i jakten på lönsamhet. Bland annat genom att implementera AI-teknologi i företagets kundservice, logistik och marknadsföring. Något som väntas minska kostnader relaterade till personal och bemanning med 4-5 miljoner per kvartal.

Vår användning av AI inom marknadsföring och innehållsskapande har inte bara ökat vår effektivitet, utan ger oss även möjlighet att skräddarsy vårt budskap specifikt till varje kund, vilket ytterligare optimerar våra marknadsföringsbudgetar, säger Daniel Mühlbach.

Nils Åberg, rekonstruktör, bedömer att bolaget med all sannolikhet kommer kunna rekonstrueras i nära anslutning till årsskiftet.

Jag har sedan inledningen av den här processen haft gott hopp och stor tilltro till att bolaget ska klara rekonstruktionen. Bolaget har i grunden en god affärsverksamhet och fordringsägarna har hittills visat stor förståelse för bolagets situation, säger han i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Krisdrabbade Footway fyller kassan: ”Helt avgörande”

Annons

Annons