IKEA:s hemliga testmarknad – avslöjar framtidsplanen: ”Finns vissa utmaningar”

"Kräver ett nytt tänkesätt och nya sätt att se på verksamheten".

IKEA har som vi vet ett mål att bli helt klimatneutrala till 2030. För att lyckas med det testar man en rad olika nya initiativ. Vissa är uppenbara som att gå över till fossilfria bränslen och elfordon. I andra änden har vi mer galna upptåg som The Trash Collection där man renoverar möbler man hittat vid vägkanten.

LÄS ÄVEN: IKEA lanserar The Trash Collection – möbler från vägkanten

Annons

Flera av de mer intressanta initiativen tar plats i Norge och nu har vår systersajt Ehandel.com grillat IKEA:s norska hållbarhetschef Siri Norhagen kring deras satsningar.

I Norge så experimenterar IKEA bland annat med uthyrning av möbler. En tjänst som även kan bli aktuell i Sverige, men som alltså först testas i grannlandet.

LÄS ÄVEN: IKEA smygtestar ny tjänst: “En service vi undersöker i Sverige”

Globalt testar vi många olika tjänster på enskilda marknader innan vi rullar ut dem i flera varuhus och marknader. Vi gör detta för att utvärdera vilka tjänster som fungerar. Målet är att alltid hitta nya möjligheter som kan få våra produkter att leva längre, säger Siri Norhagen till Ehandel.com.

Norge sägs vara en av en handfull testmarknader där man just nu utvärderar uthyrning.

Gällande The Trash Collection så verkar det dock vara ett helt unikt Norge-koncept då det tagits fram tillsammans med den norska reklambyrån TRY. IKEA har helt enkelt gett sig på “dumpster diving”, som Ehandel.com så fint uttrycker det, för att rädda gamla slängda möbler.

"Sorgligt att de kastas som sopor"

Dessa ska sedan säljas vidare i de norska IKEA-varuhusen som ofta har en second hand-avdelning, vid namn Gjenbruksbutikken.

Vi är väldigt glada att sätta rampljuset på möbler som kan få ett längre liv, samtidigt som det är sorgligt att vi hittar så många möbler som har kastats som sopor. Vi hoppas att vi kommer att kunna underlätta med så många andra alternativ att kasta känns som det värsta alternativet, säger Siri Norhagen.

Annons

LÄS ÄVEN: IKEA fyrdubblar sin unika svenska butik: ”Vi skalar nu upp testet”

I Sverige experimenterar IKEA samtidigt med en fristående second hand-butik, i Eskilstuna. Hela affären med begagnade möbler sägs dock kräva nya tankesätt.

Vi är vana vid att hantera produkter som är exakt samma, i Gjenbruksbutikken är alla produkter unika i sin livslängd och slitage. Det kräver ett nytt tänkesätt och nya sätt att se på verksamheten. Inom de ramar vi arbetar under finns det också vissa utmaningar, bland annat att det inte finns några harmoniserade regler för avfallshantering i kommunerna, berättar Siri Norhagen.

5000 gratis reservdelsbeställningar

En annat initiativ som IKEA bedriver är tjänsten att få reservdelar till möbler utskickade helt gratis via post, något som även erbjuds i Sverige. Här avslöjar Siri Norhagen hur populär just den tjänsten är.

Reservdelar har varit väldigt populärt och vi har skickat ut 5000 paket i Norge sedan lösningen lanserades i februari. Vi hoppas kunna rädda möbler som kanske bara saknar en skruv eller en kontakt från att hamna i skräphögen, säger Siri Norhagen.

Den kanske mest intressanta frågan är ju dock hur IKEA planerar att överleva i en värld där man köper drastiskt mindre möbler, då det ska vara så cirkulärt som möjligt. Mellan raderna tycks vi dock utläsa att det förstås även finns en affär i att hantera hela kretsloppet och röra vid produkterna flera gånger under deras livstid.

Det är för tidigt att säga hur vår affärsmodell kommer att se ut 2030, men om vi ska nå vårt mål måste vi testa nya cirkulära tjänster som gör att våra produkter håller längre. Vi förväntar oss att komma i kontakt med våra produkter flera gånger under produktens livstid och fokuserar därför på att utveckla rätt tjänster för detta, säger Siri Norhagen till Ehandel.com.

Annons