Kronans Apotek om Q1-krisen i branschen: “Ett jättetufft kvartal”

Vände till förlust.

En svag apoteksmarknad som lett till både en svagare försäljning och mer än hundra miljoner mindre i vinst. Så sammanfattade Ica-gruppen i går Apotek Hjärtats siffror i samband med att rapporten för Q1 skulle presenteras.

LÄS ÄVEN: Hjärtats chocksiffror sänkte Ica - "en mycket svag apoteksmarknad"

Annons

Utvecklingen känns igen av Kronans Apotek, där omsättningen minskade med 18 miljoner till ungefär två miljarder kronor det första kvartalet. Samtidigt dök resultatet från plus 54 miljoner till minus 5.

Det har varit ett jättetufft kvartal med låg efterfrågan på både receptbelagd medicin och receptfria varor, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, till Ehandel.

Eftersom många bland annat har undvikit sociala kontakter och blivit bättre på att tvätta händerna har färre än normalt blivit sjuka, säger han.

Pandemin har gjort folk friskare. Samtidigt har vården fokuserat på covid-19 och ställt in andra behandlingar, vilket också lett till en minskad efterfrågan.

Andreas Rosenlund menar att effekten förmodligen har märkts av hos alla apoteksaktörer på marknaden.

Samtidigt har vår e-handel har ökat mycket och det gäller ju också för alla. Apoteksbranschen har passerat en milstolpe och nu är hela tillväxten i e-handeln medan fysiska apotek står stilla eller minskar, säger han och fortsätter:

I januari gick e-handelns andel för första gången över 20 procent av apoteksbranschens samlade försäljning. Och nu ligger vi runt den siffran och darrar. Så vi har helt klart ett skifte i branschen.

Men skiftet till e-handel pågick ju redan innan pandemin?

Annons

Ja, det har pågått en längre tid men pandemin skyndade på den effekten kraftigt i vår bransch.

Hur tror du att det kommer se ut efter pandemin? Kommer det att behövas lika många fysiska apotek?

Jag är övertygad om att den stora andelen e-handel kommer att stanna kvar och att antalet fysiska apotek kommer att minska. Hur fort utvecklingen kommer att gå är svårt att säga men vi rör oss i ett sådant landskap.

Andreas Rosenlund vill inte ge sig på någon exakt prognos för hur många apotek som kan komma att läggas ner de kommande åren. Han tar upp att det pågår en form av branschglidning där sortimentet i e-handeln inte alltid motsvarar det i fysiska apotek, vilket gör situationen svårare att bedöma.

Men om vi leker med tanken att 20 procent skulle försvinna så motsvarar det 300 apotek i Sverige, avslutar han.

LÄS ÄVEN: ICA:s vd avslöjar planen - så ska Apotek Hjärtat slå nätjättarna

Annons