Medicinstriden rullar vidare – oroliga kunder och namninsamling

Apotea-VD:n går återigen till storms mot Läkemedelsverkets förslag.

Som Ehandel berättat i flera artiklar så har Läkemedelsverket föreslagit att det ska vara förbjudet att lämna apotekspaket om mottagaren inte är hemma, och kan ta emot paketet.

Läkemedelsverkets säger sig ha fått indikationer på att paket försvinner och/eller stjäls. Därmed är patientsäkerheten hotad. Myndigheten föreslår även att mottagaren av receptbelagda mediciner ska behöva visa legitimation för budet, vid hemleverans.

Annons

"Kan vara avgörande"

Om förslaget blir verklighet kan det implementeras redan i höst. Apotea, liksom resten av apoteksbranschen, har hela tiden sågat förslaget och deras vd sagt att det skulle påverka runt hälften av deras leveranser. Nu ska, enligt Apotea, många oroliga kunder ha hört av sig till e-handlaren.

Väldigt många oroliga kunder har hört av sig till oss med anledning av förslaget. Våra kunder är många gånger beroende av hemleveranser för att de har svårt, eller ingen möjlighet, att ta sig till ett fysiskt apotek eller ombud, så jag förstår deras oro. Patientsäkerheten är oerhört viktig och där kan tillgängligheten vara avgörande om en patient kan få tag på sina läkemedel. Svårigheter att få tag i läkemedel i tid är exempelvis en stor anledning till att behandlingar inte fullföljs, kommenterar Pär Svärdson i ett pressmeddelande.

"Måste värna patientsäkerheten"

Nu ska även medieprofilen Amelia Adamo ha startat en namninsamling mot Läkemedelsverkets förslag. Hittills ska den ha gett 8 000 underskrifter.

Jag önskar att Läkemedelsverket ville ha en dialog kring hur det faktiskt fungerar idag och vilka konsekvenser förslaget kan få. Vi måste värna om patientsäkerheten och se till möjligheterna att leverera säkert även utanför Stockholm, kommenterar Pär Svärdson.

Ehandel har sökt Läkemedelsverket. Här kan du läsa fler artiklar i ämnet på Ehandel:

Medicinstriden hårdnar: ”Genererat vissa missuppfattningar”

Meds slår tillbaka mot lagförslaget: ”Mycket kritiska”

Nätapoteken rasar – myndigheten svarar på kritiken: ”Inget nytt”

Annons

Apotea-VD:n sågar lagförslaget – här är hans lösning

Myndighet vill stoppa e-handlade läkemedel – ”tragiskt”

Annons