XXL fortsätter tappa – planerar att ta in en halv miljard

"Vårt svar är att trycka på gaspedalen".

Omnikanalsaktören XXL ger idag en statusuppdatering. Försäljningen för januari månad rapporteras ha sjunkit med 5 procent till ungefär 650 miljoner norska kronor. Tidigare har man meddelat att man tyvärr måste lämna Österrike helt, ett land där man inte riktigt fått snurr på verksamheten.

XXL kommer att lämna Österrike 2023 och arbetar med flera olika lösningar, inklusive försäljning av den österrikiska enheten, skriver företaget.

Annons

Bolaget har beslutat att stänga 3 av de 8 butikerna i landet samt det centrala lagret.

XXL har en ambition om att inte ha någon negativ kassaeffekt 2023 från de österrikiska verksamheterna och utträdet.

De tidigare preliminära siffrorna för fjärde kvartalet i fjol har nu blivit permanenta och hamnar i det lägre spannet. Omsättningen för kvartalet landade på 2,3 miljarder norska kronor (2,6).

Detaljmarknaden är fortfarande tuff och sport är inget undantag. Många kunder har mindre pengar att lägga på sport- och friluftsutrustning eftersom priserna på "alla andra saker" ökar. Som vi också rapporterade innan jul, har detta resulterat i ett svagare resultat under fjärde kvartalet, säger XXL:s tillförordnade vd Stein Eriksen.

LÄS ÄVEN: Kicks VD lämnar – drar till XXL Group: ”Inte utan visst vemod”

Rörelseresultatet landade på minus 236 miljoner norska kronor under Q4. XXL letar nu kapital och planerar att ta in minst en halv miljard norska kronor under det första kvartalet i år. Man kommer även att sälja ut varor för att få in pengar.

Vårt svar är att trycka på gaspedalen för att säkra likviditeten och vinna tillbaka marknadsandelar i Norden. Vi är för närvarande aktiva på marknaden med vår största kampanj på tre år där vi kommer att sälja ut varor värda 500 miljoner norska kronor, säger Stein Eriksen.

Företaget har också implementerat flera andra åtgärder för att få rätsida på skeppet.

Annons

Vi har minskat inköp och investeringar, reducerat kostnader, säkrat eget kapital från våra ägare och förhandlat om en ny låneavtal med bankerna. Dessa åtgärder kommer också att stödja XXL i utmanande marknader, säger han.

Annons