Skånska Byggvaror sparar in i jakten på ökad lönsamhet

Stärker sin e-handelskompetens och effektiviserar butiksytorna.

Det anrika byggföretaget Skånska Byggvaror fick en smidig övergång från postorder till e-handel, vilket följdes upp med ett framgångsrikt samarbete med trädgårdsföretaget Plantagen.

Så småningom köptes Skånska Byggvaror upp av Byggmax-koncernen, som nu meddelar att det sydsvenska företaget ska göras om för att vända till lönsamhet. Eller som det uttrycks i ett pressmeddelande; “Skånska Byggvaror omstrukturerar kostnadsbasen och utvecklas mot en modern ledare inom Garden Living”.

Annons

LÄS ÄVEN: Byggmax köper upp Skånska Byggvaror

Ska fokusera på kärnverksamheten

Men trots de tidigare framgångarna stod det i somras klart att Skånska Byggvaror hade backat under årets andra kvartal, och nu meddelas det att de senaste årens satsningar på att bredda Skånska Byggvarors verksamhet har medfört “ökad komplexitet, ökade kostnader, och ett minskat fokus på att utveckla kärnverksamheten”.

LÄS ÄVEN: Ingen tillväxt för Skånska Byggvaror - backade med 12 procent

- Det finns enorm potential i vår kärnverksamhet. Vi är marknadsledare i Norden, har en stark portfölj av egna produkter, en egen unik infrastruktur för e-handel, och en bred bas av nöjda kunder. Vi genomför nu åtgärder för att rikta verksamheten rätt, och bygger på våra styrkor för att driva lönsam tillväxt, säger Oscar Tjärnberg, vd för Skånska Byggvaror sedan den 1 oktober 2017.

LÄS ÄVEN: Lekmers vd lämnar för att bli vd på Skånska Byggvaror

Kostnad: 50 miljoner kronor

Skånska Byggvarors omstrukturering beräknas innebära en engångskostnad på 50 miljoner kronor, vilket kommer att påverka koncernens resultat för det fjärde kvartalet.

Företaget ska redan ha gjort investeringar för att stärka sin e-handelskompetens, och nu väntar minskad försäljning av produkter som inte är så lönsamma. Det handlar till exempel om dörrar, fönster och badrumsmöbler. Skånska Byggvaror ser framför sig att 2018 kommer att innebära både lägre kostnader och minskad försäljning, men i slutet av året ska bolaget ha vänt på skutan och då ha en starkare och mer lönsam verksamhet.

"2018 blir ett omställningsår"

Det är oklart om förändringarna innebär att personal kommer att sägas upp, men det står klart att huvudkontoret ska bli mindre och att Skånska Byggvaror ska uppnå “ökad butikseffektivitet” genom minskad exponering av sortiment, samt lägre bemanning.

Annons

- De åtgärder vi nu genomför är ett viktigt steg mot att skapa en modern ledare inom “garden living”. Jag är imponerad över hur snabbt Oscar och hans team har satt samman en tydlig plan. 2018 blir ett omställningsår för Skånska Byggvaror. Vi förväntar oss lägre försäljning som följd av mindre marknadsföring av produkter utanför kärnverksamheten, investeringar för att genomföra den strategiska planen, och att avsluta 2018 med en starkare kärnverksamhet och lägre operationella kostnader, säger Mattias Ankarberg, vd för Byggmax Group.

LÄS ÄVEN: Så många får gå när Skånska Byggvaror lämnar Helsingborg

Annons