Lättade e-handlare efter bantade karantän-krav: ”Förenklar”

"Svårt förutspå effekter".

Vi har sett en mycket kraftig smittökning av omikron sedan i slutet av november. Smittspridningen har både direkt och indirekt skapat hög sjukfrånvaro på många e-handelslager – och i branschens logistik- och distributionskedja.

Även om omikron hittills har visat sig vara en mildare covid-variant med betydligt färre IVA-inläggningar som följd, så har reglerna för familjekarantän bidragit till att öka frånvarotalen på exempelvis lagren. Något Ehandel har rapporterat i en rad artiklar.

Annons

LÄS ÄVEN: FHM:s besked: Så blir de nya karantän-reglerna

På torsdagen förra veckan meddelade dock Folkhälsomyndigheten att familjekarantänen kortas från sju till fem dagar. Samtidigt slopas kravet på isolering helt för personer som fått tre vaccindoser och/eller varit sjuka i covid, de senaste tre månaderna.

Från sju till fem dagar

Slopningen omfattar även viktiga samhällsgrupper. Symtomfria som uppfyller dessa kriterier kan därmed gå tillbaka till jobbet eller skolan. Och de som har testat positivt för covid-19 behöver bara stanna hemma i fem dagar, istället för tidigare sju. De måste dock vara helt symtomfria.

I fredags sa företrädare från Dustin och Partykungen till Ehandel att de överlag ser positivt på regeländringarna.

Det är bra att rekommendationer och regler justeras i takt med att smittspridningen förändras, sa exempelvis Partykungens lagerchef Carl Nyqvist till Ehandel.

LÄS ÄVEN: E-handlarnas dom om nya karantän-reglerna: ”Positivt”

På måndagen meddelade även Annelie Söderberg, Head of Marketing & PR på Lloyds Apotek, sin syn på förändringen. Men hon är mer försiktigt positiv.

De nya karantänsreglerna förenklar något utifrån ett driftsperspektiv, då fem dagars frånvaro istället för sju underlättar för oss gällande bemanningen, säger hon och fortsätter:

Annons

Men det blir även individuellt då det innefattar krav på exempelvis vaccination med dos tre, eller att den anställde haft covid senaste tre månaderna, så det är samtidigt därmed svårt att förutspå direkta effekter av denna förändring.

"Upprätthålla leveranstider"

Hon tillägger att de liksom andra apoteksbolag just nu har en överlag ansträngd situation på e-handelslagren. Både till följd av att medarbetare är covid-sjuka eller tvingas till karantän, då en familjemedlem har testat positivt.

Vårt yttersta mål är att inte stänga något apotek och vi arbetar hårt för att säkerställa personal på varje apotek och upprätthålla leveranstider, säger Anneli Söderberg.

LÄS ÄVEN: Footway: Många sjuka på e-handelslagret: ”Kännbart”

Footway har tidigare i Ehandel rapporterat om en frånvaro på uppåt 15 procent på lagret, under januari. Men den senaste veckan har sjuktalen vissa dagar uppgått till 20 procent. Lagerchefen Jesper Dahlkvist säger att han därför är positiv till regeländringarna för familjekarantän.

Vi är positiva till regeländringen då familjekarantän är en del av frånvaron på lagret. Med de nya reglerna kommer vi kunna få tillbaka fullt friska medarbetare snabbare till arbetet.

Kommer detta minska sjukfrånvaron på ert lager?

Förändringen kommer minska frånvaron på lagret men svårt att säga med hur mycket.

Annons