E-handlarnas dom om nya karantän-reglerna: ”Positivt”

"Men oklart om det begränsar smittspridningen".

Det har varit en i viss mån turbulent start på året för näringslivet och inte minst många e-handlare.

Fjolårets fraktkris – med försenade och kraftigt fördyrade leveranser – hänger kvar och lär plåga handeln även det här året. Inflationen är även på den högsta nivån sedan 1993, främst påeldat av de skyhöga el- och drivmedelspriserna. Därmed stiger inköpspriserna – samtidigt som marginalerna ofta är för pressade för att det ska vara möjligt att göra några större prishöjningar ut mot kund.

Annons

LÄS ÄVEN: Inflationen – en smocka mot svenska e-handlare: ”Svettigt”

LÄS ÄVEN: Förseningar hos Postnord i hela landet – ”kraftigt ökad sjukfrånvaro”

Familjekarantän utmanar

Som om det inte vore nog har dessutom den kraftiga smittökningen av omikron sedan i slutet av november, skapat hög sjukfrånvaro på många e-handelslager – och i hela logistik- och distributionskedjan. Och även om omikron hittills har visat sig vara en mildare covid-variant med betydligt färre IVA-inläggningar som följd, så har reglerna för familjekarantän bidragit till att öka frånvarotalen i exempelvis lagren. Något Ehandel har rapporterat i en rad artiklar.

LÄS ÄVEN: Apotea-VD:n sågar familjekarantän: ”Hög frånvaro”

Fram tills igår gällde att om en person konstaterades vara covid-smittad i en familj, så skulle övriga familjemedlemmar stanna hemma i sju dagar, oavsett om de hade symtom eller testade negativt. Men på torsdagen så kallade Folkhälsomyndigheten, FHM, till ännu en presskonferens under pandemin för att berätta om förändrade regler.

LÄS ÄVEN: FHM:s besked: Så blir de nya karantän-reglerna

Nya regler

Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, bjöd på förändringar. Hon meddelade att familjekarantänen kortas från sju till fem dagar. Och kravet på isolering slopas helt för personer som fått tre vaccindoser och/eller varit sjuka i covid, de senaste tre månaderna. Slopningen omfattar även viktiga samhällsgrupper. Symtomfria som uppfyller dessa kriterier kan därmed gå tillbaka till jobbet eller skolan. Och de som har testat positivt för covid-19 behöver bara stanna hemma i fem dagar istället för sju. De måste dock vara helt symtomfria.

LÄS ÄVEN: Footway: Många sjuka på e-handelslagret: ”Kännbart”

Annons

Så hur ser då e-handlarna på de nya reglerna för familjekarantän? Ehandel har frågat en lång rad aktörer, men återkopplingen har varit skral hittills. Kanske har många fullt upp nu i spåren av eventuell personalbrist? Vi har i alla fall fått svar från Partykungens lagerchef Carl Nyqvist och han applåderar gårdagens besked från FHM. Just nu är den totala frånvaron på hela företaget 10,3 procent, uppger han.

Vi ser positivt på regeländringarna, att begränsa smittspridningen i samhället är viktigt för alla. Om regeländringarna kommer begränsa smittspridningen hos oss får tiden utvisa. Det är bra att rekommendationer och regler justeras i takt med att smittspridningen förändras, säger Carl Nyqvist till Ehandel.

Han säger vidare att han har tilltro till kompetens som finns på FHM, och tycker att det är bra att myndigheten nu agerat proaktivt utifrån det förändrade läget. För företagets del är det även hög tid att titta in i spåkulan.

Vi uppmanar våra anställda att vaccinera sig. Vilket de självklart för göra på arbetstid. Nu är det viktigt att blicka framåt och tänka långsiktigt, ta tillfället i akt och utveckla verksamheten, säger han.

LÄS ÄVEN: Så drabbar ökade smittan e-handeln: ”Frånvaron tilltar”

Karin Tränk, Press & PR Manager på Dustin, är också positiv.

De nya reglerna kommer att göra det möjligt för många som sitter i till exempel familjekarantän att komma tillbaka snabbare till jobbet och det kommer underlätta för oss, säger hon till Ehandel.

Kommer den minska sjukfrånvaron på ert lager?

Ja, det tror och hoppas vi att den kommer att göra. Den är just nu högre än vad den brukar vara normalt.

Annons