Kinnevik kan sälja sin andel i Rocket Internet

Det svenska investmentbolaget ska se över sitt ägande i Rocket, men inte förrän om två, tre år då bolagets portfölj mognat.

Rocket Internets aktiekurs har tappat en tredjedel sedan årsskiftet och mer än halverats till cirka 20 euro per aktie sedan toppnoteringen för drygt ett år sedan. Något som fick Oliver Samwer, VD och medgrundare av Rocket Internet, att uppmana investerare till att se till bolagets tioårsplan snarare än att fokusera på kortsiktiga marknadsfluktuationer.

Bland dessa finns Kinnevik som äger 13 procent av den tyska e-handelsinkubatorn, och även om det svenska investmentbolaget är en långsiktig ägare, så verkar man inte redo att titta tio år in i framtiden.

Annons

– Värdet på Rocket är nu klart nedpressat. Inom två, tre år kommer bolagen i Rockets portfölj att ha mognat. Då kommer vi att ompröva vår position, säger Kinneviks VD, Lorenzo Grabau, i en intervju med Dagens Nyheter.

GFG blir ett mycket värdefullt bolag

I Juni lämnar Grabau sin post som Styrelseordförande i Rocket Internet, samtidigt lämnar även Kinneviks styrelseledamot Erik Mitteregger Rockets styrelserum. Det har tidigare spekulerats kring att det råder en schism mellan Lorenzo Grabau och Oliver Samwer, men det är något som Kinneviks VD förnekar till DN.

Och förutom att Kinnevik är en av storägarna i Rocket Internet äger de båda bolagen andra företag tillsammans. Däribland Global Fashion Group, GFG, som i fjol gjorde en förlust på 2,5 miljarder kronor och som nu ska genomföra en nyemission motsvarande cirka 2,75 miljarder kronor.

– Just nu lägger jag 30–40 procent av min tid på GFG. Jag försäkrar dig att i slutet av året kommer vi att ha gjort stora framsteg. GFG kommer att bli ett mycket värdefullt bolag, säger Lorenzo Grabau som även påpekar att Kinnevik ska minska antalet bolag i sin portfölj.

I april sålde investmentbolaget hälften av sina aktier i Lazada till Alibaba för runt 465 miljoner kronor och i höstas sålde Kinnevik hela sitt innehav i den ryska Blocket-kopian Avito för 7 miljarder kronor. Om även Rocket är på väg ut återstår att se, men inte inom de närmaste åren om man ska tro Grabau.

Annons