E-boksbuffé skall få fart på e-böckerna i Sverige

Den digitala tidningstjänsten Readly fyller på sitt utbud, fast den här gången är det inte med tidskrifter, utan böcker. Readly har knutit till sig ett 20-tal svenska förlag från start och företaget hoppas att det nya sättet att konsumera böcker ska återuppväcka läsandet bland såväl vuxna som barn.

IT-företaget E2GO som sedan tidigare erbjuder ljud- och e-böcker lanserade i måndags sin nya tjänst, E2GO Unlimited. Något som innebär att användare får obegränsat med e-böcker och ljudböcker till ett fast pris.

Samma dag passade även svenska Readly, som för ett år sedan lanserade sin app med obegränsat läsande av tidskrifter för 99 kronor per månad, på att utöka sitt utbud med böcker. Från start har Readly knutit till sig ett 20-tal svenska förlag, bland annat Bonniers, Norstedts och Natur & Kultur.

Annons

Readly Books VD, författaren Kåre Halldén, hoppas att det nya sättet att konsumera böcker ska återuppväcka läsandet bland såväl vuxna som barn.

– De senaste åren har vi haft en nedåtgående trend när det gäller bokläsandet. Nu skapar vi en app där användaren kan botanisera fritt inom ett stort utbud av riktigt bra böcker. När du står i bokhandeln gäller det att du väljer rätt, för du kan inte ångra dig när du gått därifrån. Om du väljer fel bok i Readly är det bara att ta en ny, eftersom du inte köper enstaka böcker utan abonnerar på en hel värld av läsande. Du kan dessutom börja läsa den inom några sekunder. Readlys boktjänst är ett verktyg för att upptäcka läsandet, säger Kåre Halldén.

Tror på abonnemang före köp

Precis som med tidskrifterna så kommer boktjänsten att kosta 99 kronor i månaden och abonnenten ska enligt Readly kunna välja från ett stort, och ständigt växande utbud, av böcker för vuxna, ungdomar och barn. Såväl rikt illustrerade fackböcker som skönlitteratur.

Hur många böcker som finns i sortimentet idag berättar man dock inte. Men man verkar säker på att surfplattan, mobilen och datorn är det naturliga valet för allt fler barn och vuxna när de ska konsumera media.

– Livslängden på en ny bok kan vara några få veckor innan den försvinner ur rampljuset. Readlys boktjänst ger förlagen en möjlighet att låta läsarna upptäcka böcker som är förbi den inledande fasen. Det gäller klassiker såväl som böcker som lanserats för några månader sedan. Vi vet också att lanseringen av e-böcker gått trögt i Sverige. Vi tror mycket mer på en modell där kunderna abonnerar på ett utbud i stället för att köpa bok för bok, säger Per Hellberg, vd för Readly International, som står bakom appen.

Källa: Press

Annons