E-handlare blockerade sedan 4600 ertappats med skattefusk

Tuffare tag ledde till 2,2 miljarder i nya skatteintäkter.

Hela 4 600 e-handlare, som säljer via antingen en egen nätbutik eller en marknadsplats, har under de senaste två åren försetts med varningsflagg av den brittiska skattemyndigheten HM Revenue & Customs. Anledningen är att de inte har betalat in skatt till Storbritannien enligt gällande regler.

År 2016 inledde Storbritannien ett arbete för att se till att utländska nätbutiker betalade korrekt skatt i landet. Tanken var att skapa en mer rättvis konkurrens mellan de utländska och de brittiska säljarna.

Annons

Kräver agerande från marknadsplatsen

Några år senare står det klart att resultatet inte blev alltför muntert. Tusentals säljare har anklagas för skattefusk och Storbritannien sitter inte direkt och väntar på att de uteblivna pengarna ska betalas in. Istället vänder sig landet direkt till marknadsplatserna, som Ebay och Amazon, för att kräva dem på beloppen alternativt att de blockerar säljaren i fråga. Det här har enligt HMRC resulterat i att "många" säljare har fått sina nätbutiker stängda.

Men allt som allt verkar satsningen ha varit lyckad för HMRC:s del. Sedan de nya reglerna infördes har över 200 miljoner pund i extra skatteintäkter kommit in till Storbritannien från e-handlare i utlandet. Det motsvarar mer än 2,2 miljarder svenska kronor. Samtidigt har antalet ansökningar om att registrera sig för att betala skatt i Storbritannien ökat kraftigt, jämfört med hur det såg ut tidigare.

"En topprioritet"

I ett pressmeddelande från HMRC beskriver Storbritanniens biträdande finansminister Mel Stride skatteflykten för "allvarlig och skadlig".

- Att skapa en rättvis och jämn spelplan för företag är en topprioritet för den här regeringen, säger han i en kommentar.

HRMC:s tuffare tag uppges ha lett till ett ökat intresse för samarbete från marknadsplatsernas sida. Hittills ska sju marknadsplatser ha gått med på att utbilda sina säljare om vilka skatteregler som gäller för försäljning till Storbritannien. Myndigheten säger sig också ha koll på ifall blockerade e-handlare testar att sälja via en ny marknadsplats, varpå de återigen kommer att krävas på skatt.

Annons