Regeringen kräver rapport om e-handelns påverkan

Ökad näthandel påverkar transportsektorn.

Regeringen har gett Trafikanalys, som är en del av Infrastrukturdepartementet, i uppgift att undersöka e-handelns konsekvenser på transportsektorn.

- Näthandeln har ökat kraftigt de senaste tio åren. Vi behöver fakta på bordet kring hur det påverkar transporternas utsläpp. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation. För att vi ska klara det målet måste vi öka takten i omställningen, då behöver bland annat transporteffektiviteten öka och allt fler transporter behöver elektrifieras, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Trafikanalys arbetar med utvärderingar och analyser kopplade till transportsektorn. Den nya undersökningen kommer speciellt att se över utsläpp av fossila bränslen från transporter, arbetsvillkor och trafiksäkerhet. Myndigheten ska även komma med förslag på hur man kan förbättra och effektivisera transporter kopplade till e-handeln.

- Vi behöver också säkra att det råder schyssta arbetsvillkor för de som jobbar i transportbranschen. Därför ger vi nu Trafikanalys i uppdrag att analysera detta, säger Tomas Eneroth.

Analysen av e-handelns påverkan på transportsektorn väntas bli klar den första december i år.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!