Tuff kamp bland Danmarks populäraste e-handlare

Internationell storspelare tog hem förstaplatsen för tredje året i rad.

Danskarna e-handlar gärna, men landets e-handel dras med ett stort problem - nämligen att kunderna inte drar sig för att spendera sina pengar i utländska nätbutiker. Branschorganisationen FDIH har undersökt vilka e-handelsföretag som går bäst hem hos danskarna och kan konstatera att intresset för att e-handla från andra länder knappast har minskat det senaste året.

LÄS ÄVEN: "Vi vägrar att lägga oss ner och dö"

Annons

USA och Kina i topp

topp 20-listan över de e-handelsföretag som danskarna spenderar mest pengar hos, som FDIH har tagit fram flera år i rad, är det för tredje gången på tre år Zalando som kniper förstaplatsen. Den tyska modejätten får sällskap i toppen av Wish, Amazon och Ebay. Faktum är att den enda danska butiken i topp fem är Coop.dk, som kommer på tredje plats. Men enligt FDIH:s analys ligger Coops och Amazons e-handelsförsäljning i Danmark på ungefär samma nivå, trots att Amazon inte har någon dansk sajt.

På listans sjätte plats kommer dock den danska bokhandeln Saxo, som vi tidigare har berättat om i ett längre reportage.

LÄS ÄVEN: På väg mot 400 miljoner - väljer att tänka om

Tre svenska företag på listan

FDIH konstaterar att det inte bara är utländska företag som lockar danskarna att handla, det är dessutom så att de större bolagen tar en allt större del av landets e-handel.

- Utvecklingen är helt tydlig. Handeln ökar och de stora spelarna äter upp en allt större del av kakan. Därför är det också lite förargligt att fyra av fem av de bäst säljande e-handelsföretagen i Danmark är utländska, säger FDIH:s vd Niels Ralund i en kommentar.

Tre svenska företag fanns med bland danskarnas 20 favoritbutiker; Boozt, H&M och CDON.com. Mer information om listan och den danska e-handeln från utlandet finns att läsa i FDIH:s rapport E-handelsanalysen 2017.

Annons