Amazonförsäljning hjälpte inte – anrikt gitarrmärke i konkurs

Onlinekonkurrens och nya musiktrender pekas ut som orsaker.

Det klassiska gitarrmärket Gibson har funnits i 125 år och kontrollerar enligt egen uppgift 40 procent av marknaden för gitarrer som är värda mer än 2 000 dollar. Totalt ska företaget ha sålt 170 000 gitarrer om året de senaste åren.

Rockmusiken har fått lämna tronen 

Men trots framgångarna verkar sagan - åtminstone i sin nuvarande form - nu ha kommit till ett slut. Enligt Retail Dive har nämligen Gibson ansökt om konkurs. Nyhetssajten rapporterar att det redan finns en plan för att Gibsons nuvarande ledning ska lämna företaget om ett års tid, då det enligt planen ska vara helt övertaget av ett antal fordringsägare.

Annons

Att döma av informationen till Retail Dive verkar Gibsons finansiella problem till viss del härstamma från misslyckade investeringar i en teknikavdelning som går under namnet Gibson Innovations. Men Retail Dive pekar också ut förändrade musiktrender som en tydlig orsak. Det ärt helt enkelt inte lika enkelt att sälja gitarrer när rockmusiken har fått lämna plats för mer elektroniska motsvarigheter.

Kunderna blir äldre 

Utvecklingen ska även ha tagits upp av tidningen The Washington Post.

- Ägare av gitarrbutiker säger till The Post att deras kunder blir allt äldre och att butikerna har fått konkurrens från nätet, sammanfattar Retail Dive Posts artikel.

Att döma av Gibsons hemsida bedriver företaget ingen egen e-handel, utan hanterar snarare försäljningen via återförsäljare. En del av dem - som till exempel Amazon - säljer dock gitarrerna på nätet.

Annons