Internetradio det snabbast växande formatet

Nätbaserade radiotjänster som Pandora växer snabbare än on-demandtjänster som Spotify. Det enligt en ny undersökning som även visar att Internetradio och on-demand tjänster nu är det mest populära sättet att lyssna på musik efter vanlig radio.

Den digitala musiken är fortfarande under utveckling, och snabbt dessutom med en mängd olika tjänster som slåss om herraväldet. Enligt en ny undersökning gjord av NPD har radioliknande tjänster som Pandora och on-demand tjänster som Spotify och Rdio puttat ner CD-skivan från andraplatsen på listan som det mest populära sättet att lyssna på musik.

Enligt samma undersökning ska Internetradio också vara den typ av tjänst som växer snabbast. Nästan lika många tillfrågade svarade att de lyssnat på Internetradio som på on-demand tjänster, 37 procent jämfört med 36 procent.

Annons

Däremot ökade antalet användare av Internetradio med 27 procent jämfört med förra året. On-demand marknaden växte bara med 18 procent.

Enkelhet före flexibilitet

Det finns ingen tvekan om att tjänster som Spotify och Rdio ger användaren mycket större valfrihet och flexibilitet. Men den enklare varianten av strömmande radio är ändå den mest populära, något som företagen svarat på.

Tidigare i år började Spotify med att erbjuda gratis musik på iOS och Android-enheter via en Pandora-liknande radiotjänst. Tidigare var det enda sättet att få Spotify på mobiltelefon via en betald prenumeration.

Även Microsoft fokuserar på webbradio i sin nya tjänst Xbox Music, och ett antal rykten säger att Apple är på väg att släppa en Pandora-konkurrent.

Mer plats att växa på

Annons

Strömmad musik har definitivt lockat många användare, men samtidigt konstaterar NPD att endast hälften av de tillfrågade har utnyttjat antingen Internetradio, eller on-demand tjänster under årets andra kvartal. Det finns alltså fortfarande gott om utrymme att växa.

Och det faktum att många stora aktörer inom musiken nu fokuserar på Internetradio tyder på att den typen av service kommer att göra just det. En Pandora-liknande funktion i dominanten på marknaden, iTunes kanske kan bli Apples nästa stora vinnare.

 

Källa: The Verge

Uppdatering: AM/FM-radio är fortfarande störst, något som inte riktigt framgick tidigare. Artikeln är korrigerad utifrån detta.

Annons