Annons

Prisregn över e-handlaren Albin Sandell - fick träffa Prins Daniel E-handlaren Albin Sandell från Ystad fick träffa Prins Daniel i torsdags

Prisregn över e-handlaren Albin Sandell - fick träffa Prins Daniel

2018-03-23 16:00

Utsågs till årets stjärnföretagare på Österlen.

Ni minns honom säkert. Ynglingen från Ystad som lyckades få ensamrätt på ett koncept med så kallad framtidsmat och omsatte miljonbelopp redan efter några månader. Till sin hjälp hade Albin Sandell då bland annat sin mormor och morfar, som emellanåt ryckte in som packare när försändelserna skulle iväg. Artikeln blev en av de mest lästa här på Ehandel.se under hela förra året. 

LÄS ÄVEN: Från garaget till miljonbelopp på fem månader

"Det här kan bli riktigt stort"

Sedan vi berättade historien om hans e-handel SweJoy.se, har den fortsatt att växa snabbt och tidigare i mars nominerades han till att bli Stjärnföretagaren 2018 från Österlenområdet.

- Framtiden är här, och i täten går Albin Sandell. E-handelsentreprenören har tagit två heta trender (e-handel och vegansk kost) och snabbt lyckats etablera sig på marknaden med SweJoy. Vi gillar skarpt att han engagerar morföräldrarna i logistiken – family first! Det här kan blir riktigt stort, och vi vill hylla människor som ser möjligheter. Därför nominerar vi Albin till Stjärnföretagaren 2018, skrev juryn då i motiveringen.

Som ni förstår bar det hela vägen - och Albin vann den regionala tävlingen, som anordnas av sajten MittFöretag. Han har nu gått vidare till Sverigefinalen, där han ska tävla mot stjärnföretagare från 13 andra regioner i hela landet.

Albin Sandell mottog nyligen pris som årets Stjärnföretagare på Österlen

Kan vinna 30 000

Men det slutar inte där. Albin Sandell har även blivit nominerad till Sparbanken Syds utmärkelse "Årets nytänkare". Den 11 april avgörs finalen, där även två andra företag är med - och vinnaren får 30 000 kronor.

Sen var det då det här med Prins Daniel. Som en av hundra företagare bjöds han in till Prins Daniels entreprenörsskapsdag. Det tillkännagavs i ett brev med en personlig inbjudan. När Ehandel.se nådde Albin Sandell under torsdagen hade han precis klivit av flyget i Stockholm, och var på väg till träffen.

Hur är det att få så mycket uppmärksamhet för ditt arbete?

- Det finns inga ord. Det är helt omöjligt att säga något. Det är så mycket som händer och det tycks aldrig ta slut, sa en något chockad Albin Sandell då.

Syntes på tåg i hela Skåne

Han berättar att det förutom alla priser även varit en hel del mediala skriverier om honom. En dag blev han exempelvis uppringd av en kompis som undrade varför hans ansikte syntes på alla tåg i hela Skåne.

- Det visade sig att det var en lokaltidning som hade skrivit i en artikel att jag skulle erövra Sverige med framtidsmat, helt utan att jag själv visste om det, skrattar Albin. 

Ungefär likadant gick det till när han fick veta att han nominerats till “Årets nytänkare”.

Annons
Annons
- De bara ringde från banken och sa att de ville gratulera till att jag var med i finalen. Jag visste ju ingenting, så dom fick förklara att jag hade blivit nominerad och var med i en tävling. Dom sa: “Det kommer ett videoteam ut till dig i nästa vecka och filmar”.

Den massiva uppståndelsen är långt mer än han hade förväntat sig när han startade företaget för mindre än ett år sedan.

- Nej, det hade jag aldrig kunnat tro, inte ett dugg! Det finns inga ord för hur osannolikt det är, säger han.

Siktar mot sex miljoner under 2018

Framgångarna har även lett till att han har kunnat göra något som få företag lyckas med från start.

- Vi går faktiskt med vinst redan första året. Jag kan inte säga exakt hur mycket för vi håller fortfarande på att sammanställa bokslutet, men det blir över 100 000 i vinst i alla fall.

Nu är beräkningen att företaget under 2018 ska öka omsättningen från cirka en och en halv miljon till någonstans mellan fem och sex miljoner kronor.

- Vi har redan omsatt mer i år än vi gjorde under hela förra året, så det ser riktigt bra ut. Bara häromdagen packade vi 120 beställningar, säger Albin. 

Ja, på tal om att packa så tror jag att många undrar hur det gått med dina medhjälpare. Är det fortfarande din mormor och morfar som hjälper till? 

- Nej, jag har faktiskt fått in två praktikanter! Den ena hörde självmant av sig efter att ha läst er förra artikel.

De nya medhjälparna är dessutom inte vilka som helst. Den ena studerar inom robotik och automation och den andra läser en e-handelsutbildning i Malmö. 

- De har hjälpt till jättemycket och det är en bra avlastning. Det är fortfarande mycket att göra, men det blir inte lika många sena nätter längre, så jag får lite sömn i alla fall, säger Albin och lägger till att han fortfarande jobbar mer än heltid med sitt företag.

Sänkte bounce rate med 30 procentenheter

Mitt i alla priser och utmärkelser har företaget även hunnit med att göra om hemsidan - vilket visat sig ge mycket positiva resultat.

- Herregud vilken skillnad det har gjort! Vi sänkte vår bounce rate från 74-78 procent och hela vägen ned till 43-46 procent - det är mer än 30 procentenheter! Vi har självklart även ökat vår conversion rate, men där vill jag inte riktigt avslöja exakta siffror, berättar Albin.

Redan när Ehandel.se besökte Albins lager i Ystad i oktober förra året, så hade han funderingar på att flytta till ett större lager. Nu meddelar han dock att han tagit beslutet att försöka hålla ut i de nuvarande lokalerna ett tag till.

- Vi stannar. Vi vill flytta, eftersom vi har växt så mycket att vi skulle behöva mer plats, men har kommit fram till att det är klokast att stanna så länge som möjligt. Man vet aldrig om affärerna dippar, så det är dumt att ta några förhastade beslut. Det är inte så kul att stå med ett lager som är dubbelt eller fyra gånger så stort, ifall beställningarna plötsligt avtar. Så vi får lida lite, men det är bättre än att ta ett förhastat beslut som vi ångrar senare. 

Vad tror du om dagen hos Prins Daniel nu då?

- Jo, vi ska dit och träffa allihopa och mingla i typ en timme. Sen är det någon föreläsning och även olika diskussiongrupper, tror jag. På kvällen blir det en stor middag med alla, så det ska bli riktigt kul. Men det är fortfarande ganska overkligt alltihop, avslutar Albin Sandell.

Michell Grönlund

Reporter

Tidigare jobbat på både lokala och rikstäckande nyhetsmedier inom tidning, radio och TV. Utbildad journalist och researcher.

 michell@ehandel.se

Annons
Ny <nobr>e-handel</nobr> med tydligt syfte skänker bort delar av vinsten

Ny e-handel med tydligt syfte skänker bort delar av vinsten

Varje produkt ska lyfta ett problem.

Annons
Annons
<nobr>E-handlare</nobr> delar sin data med andra - sportmärke först ut

E-handlare delar sin data med andra - sportmärke först ut

"En komplett lösning för att stödja våra märkespartners".

Chiquelle storsatsar i Norge - skippar tullen med ny filial

Chiquelle storsatsar i Norge - skippar tullen med ny filial

Kunderna slipper pålagd avgift.

Stor&Liten passerade 50 miljoner kronor i omsättning

Stor&Liten passerade 50 miljoner kronor i omsättning

Siffrorna är inne för uppstickaren inom leksaker på nätet.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Clas Ohlson avancerar på nätet - ökade med 56 procent

Clas Ohlson avancerar på nätet - ökade med 56 procent

Integrerade butiken med huvudkontoret.

Popup Agency når 800 butiker - lanserar nytt koncept

Popup Agency når 800 butiker - lanserar nytt koncept

Du behöver bara skicka in varorna "så sköter sig resten som ett självspelande piano".

120 företag enade - tar upp kampen mot Black Friday

120 företag enade - tar upp kampen mot Black Friday

Kraftig ökning för White Monday.

1
Annons
Annons
Banbrytande migränbehandling går all-in på <nobr>e-handel</nobr>

Banbrytande migränbehandling går all-in på e-handel

Tar den snabba vägen och vänder sig direkt till konsumenterna.

<nobr>E-handlare</nobr> var missnöjd med utbudet - byggde egen plattform

E-handlare var missnöjd med utbudet - byggde egen plattform

"Ska vi bli världens största och bästa e-handelsplattform för varumärken inom mode och livsstil".

Annons
Annons
Annons
Jobb på Ehandel.se

Sportlala.se söker:

Digital Growth Specialist

JFR.SE söker:

Customer Service Manager

Länna Möbler AB söker:

Content Manager

Vi söker en Inköps- och Marknadsassistent söker:

Inköps- och Marknadsassistent


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta