Sålde ”Slampig Häxdräkt för barn” – fälls nu av RO

"Stötande och könsdiskriminerande".

När Halloween går av stapeln i slutet av oktober är det som bekant populärt att klä ut sig till häxor, skelett och andra läskiga figurer. Men när en e-handlare i höstas lade upp en dräkt med namnet "Slampig Häxdräkt för barn", tyckte många att måttet var mer än rågat.

LÄS ÄVEN: "Slampig Häxdräkt" för barn möttes av kritikstorm

Annons

"Ska aldrig tillåtas"

Dräkten, som enligt e-handlaren hade fått sitt namn efter en mindre lyckad översättning från spanska, möttes dock inte bara av en kritikstorm i sociala medier. Det hela anmäldes nämligen av Sveriges Kvinnolobby till Reklamombudsmannen, som nu fäller Funidelia.se för könsdiskriminerande reklam.

- Reklamen är sexualiserande och riktar sig till barn, i första hand flickor. Sexualiserande och objektifierande reklam som riktar sig till barn är särskilt allvarlig och ska aldrig tillåtas. Reklamen är även stötande, återger RO anmälarens synpunkter.

Den aktuella maskeraddräkten består av en orange klänning och en svart häxhatt, och ska enligt RO ha funnits i storlekar för barn i åldrarna 5-7 år, 7-9 år samt 9-11 år.

Har marknadsförts till barn

Reklamombudsmannens opinionsnämnd konstaterar att inga barn visades upp i marknadsföringen av klänningen, men menar ändå att målgruppen har varit barn i allmänhet och flickor i synnerhet.

- Dräkten som marknadsförs är en maskeraddräkt för att klä ut sig till häxa. Nämnden konstaterar att häxor his­toriskt sett har varit kvinnor samt att dräkten är en klänning, ett plagg som traditionellt sett används av kvin­nor och flickor, skriver RO, och fortsätter:

- Vidare används ordet ”slampig”, vilket nämnden konstaterar är ett uttryck som på ett nedvärder­ande sätt är kopplat till kvinnlig sexualitet. Nämnden finner mot denna bakgrund att texten ”Mask­eraddräkt Slampig Häxa för barn” vid marknadsföring av maskeraddräkten till barn är stötande och uppenbart könsdiskriminerande för flickor.

Den uppmärksammade dräkten fick så småningom ett nytt namn och säljs i dag kort och gott med beskrivningen "Maskeraddräkt Häxa för barn".

LÄS ÄVEN: PR-katastrof när Anne Frank-kostym såldes till Halloween

Annons

Annons