Spray med DNA ska göra PostNords transporter säkrare

Med hjälp av en särskild DNA-spray ska PostNord avskräcka tjuvar som försöker göra inbrott i någon av företagets bilar. Den som ändå försöker sig på ett olaga intrång ska samtidigt lättare kunna bindas till brottet.

Strax före årsskiftet införde PostNord en särskild DNA-spray som ska avslöja tjuvar som försöker göra inbrott i företagets bilar.

- Det är en bra säkerhetshöjande åtgärd. Med den här metoden kan vi också binda en gärningsman till brottet, vilket är ganska unikt, säger Alexis Larsson, chef för säkerhet och reklamationer på PostNord.

Annons

Finns kvar på kroppen i veckor

Sprayen fungerar som så att den som bryter sig in i bilen blir nersprayad med det särskilda DNA-medlet som har en unik uppsättning i varje bil. Om personen ifråga sedan påträffas av polisen kan han eller hon förhoppningsvis kopplas till brottet eftersom rester av DNA-medlet finns kvar på personens kropp i flera veckor.

Metoden liknar den som sedan tidigare används vid till exempel märkning av koppar, men i PostNords fall sprayas inte kundernas paket ner i förväg utan DNA-sprayen ska bara aktiveras om en person olovligen försöker ta sig in i någon av företagets bilar.

Har ni hunnit få användning av det här ännu?

- Nej, det är så pass nytt. Inbrott i fordon är trots allt ovanligt. Men förhoppningsvis har det också en avskräckande effekt.

"Vill vara proaktiva"

Alexis Larsson är noga med att påpeka att det inte är PostNords kunder som efterfrågat säkrare leveranser, utan att det hela handlar om att företaget vill ligga på framkant när det gäller att skydda godset de hanterar.

- Det här är inte kunddrivet utan det är vi som vill vara proaktiva. Tjuvar finner hela tiden nya metoder och då gäller det för oss att ligga steget före, säger han.

Hur vanligt är det att någon försöker göra inbrott i era fordon?

- Sett till att vi har ca 6 000 fordon, så är det en försvinnande liten del det handlar om. Det är svårt att ge en exakt siffra. Men alla logistikföretag har i någon mån problem med inbrott, säger Alexis Larsson.

Annons

Annons