Inte mitt Sverige

Det har nu gått 5 månader sedan jag råkade ut för en polisrazzia där man hotade med att bryta sig in om jag inte kom och öppnade dörren till mitt kontor. En dag som nog har förändrat mitt liv för all framtid. Jag trodde inte mina öron när polisinspektören sade att han måste beslagta vinlådorna som hade paketerats några veckor innan med kunders namn nere i Österrike. Det var ju inte ens mina paket utan de var betalda och jag såg till att alkoholskatt betalades för varje flaska vin. Det körde sedan upp en polispiket med beväpnad polis och inväntande diarieförande. Poliserna själva stod och hade det trevligt under tiden utanför och småskrattade sinsemellan om saker som nog inte rörde själva utryckningen i väntan på att få bära ut vinet.

 

Polis-handlavin

Jag blev sedan kallad till polisförhör och jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt inför förhöret och sedan har månaderna gått med sömnsvårigheter och viktnedgång.

Jag har fått så mycket samtal och mail från människor som lider med mig och allt detta stöd har betytt väldigt mycket för mig. Det har varit oerhört jobbigt för mig och inte minst min familj och omgivning över det som har hänt. Själv har min syn på Sverige och det svenska rättssamhället fått sig en rejäl törn. Jag vet att det finns människor som tycker att man är en bov och att man förtjänar detta och att det måste gå till så här. Men själv har jag svårt att förstå hur det kan gå till på det här sättet i Sverige. Sverige var ett land i mina ögon som värdesätter medborgarna högt och som alltid är generöst och omtänksamt.

Hade jag tagit in massa oskattade varor och sålt från en baklucka så kan jag förstå att man får räkna med repressalier. Men jag hade mina tillstånd från Skatteverket och Statens Folkhälsoinstitut (Folkhälsomyndigheten) som är den instans som avgör lagligheten i själva förfarandet var väl medvetna och informerade om min verksamhet.

Jag riskerar inte bara fängelse för att ha sålt Österrikiskt kvalitetsvin från små vingårdar utan åklagaren vill också erlägga mig med böter på 250.000 för det jag gjort. Detta kan jämföras med den lilla tobakshandlaren som åker hem till sin familj i Afghanistan och låter en praktikant sköta försäljningen. Det uppdagas sedan att han sålt smuggelciggareter och där denna åklagare vill erlägga honom med en bot på 70.000 kronor som sedan blir nedskrivet till 30.000 kronor.

Hade det inte varit lättare under alla dessa år från berörda myndigheter om man nu anser att det jag gjort var olagligt att ta kontakt med mig och ifrågasätta mitt förfarande? Men aldrig ett ord från myndigheter om att det jag gjort är olagligt om det nu visar sig vara det. Hade jag blivit kontaktad av myndigheter som ifrågasatt min verksamhet så hade jag inte fortsatt om man haft argument, men aldrig ett ord.

Men jag har förstått samtidigt att det här är inte något som handlar om mig som person utan som Per Gudmundson skrev i SvD den 23/5-14 är jag bara en bricka i ett alkoholpolitiskt spel. Jag kan jag bara konstatera att hur en människa mår är inte någonting värt när det kommer till detta.

Vinälskare

Per Gudmundson SvD

 

Vinproducenterna nere i Österrike tror inte att det är sant och jag har fått så mycket värme och kärlek från dessa vinodlare som verkligen har reagerat på det jag råkat ut för. Det har satt stopp för deras möjlighet att låta svenska vinkonsumenter njuta av deras ekologiska och småskaliga produktion.

Själv är min tro på Sverige inte längre vad den var. Vad skall man egentligen rösta på när alla partier pratar sig varma om att värna om människor men totalt glömt bort hur man behandlar sina egna. Rent politiskt är det här en het potatis och det är ingen politiker som vågat stå upp för mig med undantag för blivande politiker från ungdomsförbund. Dessa unga har visat att det finns hopp om medmänsklighet i framtiden inom politiken.

Jag fortsätter att leva mitt nya konstiga liv och så lär det vara för en lång tid framöver. Rättegång inväntas, men jag vet inte när och jag vill tacka alla som har stöttat mig under de senaste fem månaderna.

Peder Molin

 

Tack till alla som stöttar mig!

Hej alla vänner på Ehandel.se

För er som inte läst vad som har hänt mig, så läs mer på Ehandel.se: http://www.ehandel.se/Striden-kring-naetvinhandeln-leder-till-polistillslag,3875.html

Jag vet inte riktigt hur jag skall beskriva min situation för närvarande. Vad jag gör för att orka med situationen är att skriva och försöka hålla mig sysselsatt.

Jag vill bara tacka alla underbara E-handlare som varit i kontakt med mig, kunder,vänner och inte minst min mycket tålmodiga flickvän (blivande fru) som stöttar. Utan vänner hade man aldrig fixat detta!

Vad skulle jag vara utan er! Tack för att ni finns.

Uppdateringar om vad som händer i målet Staten vs. Peder kommer efter hand på handlavin.blogspot.se

Kram Peder

 

Annorlunda Ehandel

November 2014 då firar Handlavin.se 5-år på nätet. Jag kan bara konstatera att jag driver en väldigt annorlunda Ehandel. Under årens lopp har jag haft mellan 11-15 leveranser per år och till många ehandlares fasa så har jag haft stängt under sommaren.

Men det blir nu ännu mer galet. Nu under 2014 så blir det Ehandeln som bara blir öppen fyra gånger om året. Det närmaste jag kan likna mitt nya upplägg med är typ: Bondens Marknad på Södermalm som har öppet under våren, hösten och julen.

Mitt fokus i butiken blir mer och mer fokus på ekologiska och biodynamiska viner och inriktning på småskalig produktion och kan därför även liknas med bondens marknad där du kan köpa svenska grönsaker och kött från små gårdar istället för vakuumförpackat kött à la Scan.

Butiken är nu  öppen för första gången i år och den är öppen fram till den 26:e februari. Sedan åker jag ner till Österrike och åker runt i en hyrbil på de olika vingårdarna och hämtar vinerna som mina kunder har beställt. Vinerna konsumentförpackas sedan på plats onsdagen den 5:e mars och på torsdagen hämtas sedan vinet av en speditör och skickas upp till Stockholm på pall.

Det här blir mitt sista tappra försök att hålla butiken vid liv och jag hoppas att svenska folket kommer bli mer och mer intresserad av ekologiska och biodynamiska viner. Samtidigt visar det sig att Systembolaget tappar för närvarande när det gäller sin försäljning av ekologiska viner.

Källa: http://www.kjorlingwine.com/systembolaget-tappar-ekologisk-forsaljning/

Det finns dock en stor skillnad mellan mina viner och majoriteten av de ekologiska på Systembolaget. Skillnaden är att vinerna jag säljer inte är massproducerade. Mina ekologiska och biodynamiska vingårdar har en odlingsareal på mellan 4-20 hektar och sådana små vingårdar har inga större möjligheter att slå sig in i någon större uträckning i ett land som har ett försäljningsmonopol.

Nu fortsätter jag att kämpa och så får vi ser hur 2014 slutar. Oavsett  hur det går så har jag ytterligare en butik och det är vinglaset.se – där kan jag arbeta lite mer traditionellt när det gäller Ehandel.

PS. Lite mer information om  handlavin.se version 2.0 kan man läsa om i vårt senaste nyhetsbrev.

http://admin.getanewsletter.com/t/pm/528391666120/

Med vänliga hälsningar

Peder Molin

 

Ge inte upp!

September 1999 sade jag upp mig på TV4 och sedan dess har min tid som entreprenör och frilansare varit en berg och dalbana. Under åren 1999-2005 lade jag fokus på att arbeta inom television och det gick bra och jag hade till och med en sportbil med 400 hästkrafter som slutade på en åker.

Men 2005 startade jag min första webbhandel och sedan dess har det varit en berg och dalbana när det gäller inkomster. Jag lade ner den första webbutiken redan 2006 och sedan dröjde det till 2009 då jag startade handlavin.se för att ge Sverige ett bredare utbud av viner från små vingårdar istället för allt massproducerat som man finner på hyllorna hos Systembolaget.

Sedan 2009 har livet också bestått av att leva på existensminimum och genom att inte vara belånad och ha en förstående flickvän när det gäller min ekonomiska situation så har jag klarat det.

Lite mer än fyra år har gått med min E-handel och årets resultat var inte något glädjande men jag klarade det med nöd och näppe. Jag har sett många underbara vänner som jag har fått genom E-handeln förlora sina drömmar av olika skäl. Jag förstår varför eftersom vi inte lever i ett företagarvänligt klimat i Sverige oavsett vilken sittande regering vi har. Det finns också mycket annat som göra det svårt på vägen som familj, idéer, tid, kapital.

Var envis och inte ge upp även om det känns som man vill kasta in handduken. Belåna er aldrig för ett oprövat koncept eftersom det du kanske tror skall bli en succé kan bli en flopp. Jag kommer fortsätta att kämpa på under 2014 och kommer under februari göra om min butik för att avlasta min tid och kunna arbeta lite mer inom television eller inom något annat som ger mig en liten fast inkomst som gör livet lite mer humant.

Så mitt råd till alla underbara E-handlare därute är att fortsätt kämpa så kommer ni lyckas. Har er dröm gått i spillo så kommer ni tillbaka starkare än tidigare i framtiden och man lär sig även av sina misstag även om det kan stå en dyrt.

Själv blir 2014 ett spännande år med regeringens och Systembolagets kamp att lagstadga bort nätvinhandel från seriösa aktörer som kan sälja viner från små gårdar med liten produktion och som har ett ekologiskt eller biodynamiskt tänkande. Det är viner som aldrig skulle kunna finnas på hyllan hos Systembolaget som måste tänka storskaligt och själv vill bedriva E-handel med hemleverans, men då med varor som alkoläsk, bag-in-box vin, starksprit som leder till stora samhällsproblem och  då vill man få bort sina konkurrenter som arbetar med små jordnära vingårdar.

Men oavsett vad som händer så blir 2014 ett lyckans år och det blir bröllop för min del. Så keep on fighting och kämpa på även om det känns tungt och glöm inte att vi alla är hjältar!

Med vänliga hälsningar

Peder Molin

 

Maria Larsson=Kris(t)demokrat


Så här såg valaffischen med Maria Larsson ut 2010 – Hur skall den se ut i år?
Bild från: Kristdemokraternas Facebook-sida
Maria Larsson var det stora uppslaget i tidningen SvD den 4 januari eftersom hon informerar om att regeringen nu skall ha en snabbutredning och meningen är att man skall ha fram nya lagförslag som skall stoppa eller försvåra näthandeln med vin.

Maria Larsson tittar troligtvis på den finska lagen hur man gjort det krångligt för att så kallade vinklubbar skall existera. Enligt Systembolagets pressmeddelande så är det nog där man vill göra den stora förändringen. Finland har nämligen gjort det svårare med mellanhänder på transportsidan etc. och jag tror personligen däremot att Finland skulle få det svårt om man skulle överklaga deras förfarande inom EU. Det man kan glädjas åt däremot är att eftersom Systembolaget anser att man skall göra som Finland lagmässigt så borde det även innebära att man börja sälja öl ändå upp till 4,7 % i alkoholhalt på Ica, Coop, Hemköp, Willys och andra matvarubutiker. Maria Larsson och Systembolaget borde i detta fall även anse att man precis som i Finland skall tillåta gårdsförsäljning.

Det jag däremot tycker är väldigt konstigt att man på regeringen eller riksdagens hemsida inte hittar någon information om denna snabbutredning som regeringen tillsätter utan anslagstavlan för detta är Svenska Dagbladet, Systembolaget och IOGT-NTO’s tidning samt bloggar.

Men jag gissar att det är ett beställningsverk från Systembolaget och IOGT-NTO tillsammans med deras lakej Maria Larsson (KD). Jag kan inte låta bli att tycka att Kristdemokraterna är det närmaste man kan komma Sverigedemokraterna och hoppas att båda dessa partier hamnar under spärren vid valet 2014 och det är mycket möjligt med KD.


Bild från SVT.se (På bilden ser man hur Kristdemokraternas Göran Hägglund och Maria Larsson, ståendes framför ett kors, inspekterar underlivet på en transsexuell person)

Med vänliga hälsningar

Peder Molin

Andra som bloggat och skrivit: Vintomas, Finewines.se, DN.se, JNytt, Aftonbladet, IMike, MyNewsDesk, Anna har ordet, DI.se,

 

eFrukost Göteborg

Jag är inte bara vinhandlare och glashandlare utan jag har även ett förflutet inom radio och television och redan som 19-åring (året var 1993) arbetade jag på Sveriges Radio.

Vid sidan om mitt vinjobb så arbetar jag fortfarande med jämna mellanrum åt de största TV-kanalerna i Sverige och är där bortskämd med att sitta vid ljudbord som kostar ett par miljoner kronor, men det är inte alltid man har den budgeten när man vill arbeta med rörlig bild och jag har därför startat Streamvideo.se. Jag har bland annat varit anlitad av Ehandel.se och nu är det andra gången jag arbetar med Brings eFrukost.

Vi packade bilen full med kameror, datorer och ljudutrustning och åkte ner till Göteborg den 27 november och under några timmars tid så gjorde vi om de mycket läckra lokalerna Le Pain Français som ligger på Kungsportsavenyn 7 till en studio.


Den 28 november klockan 08.25 satte sid panelen bestående av Florian Fiechter (SIBA), Sahra Ihrlund (Consortio Fashion Group), Mikael Stålnacke (MQ) samt Johan Holgerson (Bring) och ämnet var ”Valfrihet för E-handelskunderna”.


Trevligt med ett tak i glas men inte roligt när det är mörkt från början och sedan dagsljus kommer in under sändningen.
eFrukosten pågår totalt i 60 minuter varav cirka 30 minuter var en frågestund. Den första halvtimmen kan man se på Brings YouTube-sida

Efter frukosten så intervjuade jag Nina Wolf (Koolabah.com), Jonas Ogvall (Svensk Distanshandel), Elisabeth Sandström (Miss Mary of Sweden), Sara Ihrlund (Consortio Fashion Group AB), Per Granqvist (Nelly.com)

Tack till Bring Express och fantastiskt trevligt att arbeta inom ämnet Ehandel även när jag arbetar med television.

Med vänliga hälsningar

Peder Molin

Streamvideo.se

070-595 7713

 

Årets julklapp

Jag hoppas att julhandeln går bra för alla? Själv är det första året som jag  packar varor eftersom min vinbutik har sitt lager i Österrike och jag inte kan vara med själv under paketeringen.

Sista pallen för 2013 med vinglas och nu är mina lagerhyllor knökfulla med vinglas, champagneglas, ölglas, decanters, spotkoppar etc.

Men nu är kontoret överfullt med munblåsta vinglas som har kostat mig en förmögenhet och jag hoppas på en hyfsad julförsäljning. Detta trots att märket och butiken är ny och man inte rankar så bra på sökorden etc. Däremot har jag stor favör av att glasen lockar de största vinfantasterna som är kräsna och produkten jag har är av mycket hög kvalitet.

Det är även första året som jag behövt tänka på packmaterial och det blev http://aroxs.com/ för kartonger, bubbelplast etc. den första gången åtminstone efter att ha läst på forumet var andra ehandlare köper sina kartonger och tejp etc.

Så nu är det bara att hålla tummarna att det blir lite beställningar så att jag i januari har möjlighet att fylla på lagret igen.

Med vänliga jul-hälsningar

Peder Molin

070-595 7713

http://vinglaset.se

 

Vinjournalisterna gillar Ehandel

Igår arrangerade Nätvinhandlarnas Branschorganisation provning i Stadshuskällaren.

Nätvinhandlarnas Branschorganisation är lite som Trygg-Ehandel fast för oss som säljer vin. Det är för närvarande 13 medlemmar och från dessa medlemmar kan du handla tryggt. Skulle någon av medlemmarna missköta sig så blir man utesluten och det ställs krav även kring hur man marknadsför sig etc. eftersom det är en känslig produkt som vi arbetar med. Så mitt råd är att alltid kontrollera att näthandeln är ansluten till Nätvinhandlarnas Branschorganisation innan du handlar ditt vin på nätet.

Medlemmarna hittar du här: http://natvin.org/medlemmar/

För några år sedan så var det för övrigt främst vinbloggare som gillade fenomenet med nätvinhandel och en del vinjournalister jämställde Ehandeln med suspekt postorderförsäljning etc. Nu är det helt andra åsikter och under gårdagens provning på Stadshuskällaren så var det många kända vinnamn som besökte provningen. En av besökarna var Hans Artberg som började arbeta som kulturkritiker 1974 och började under 80-talet skriva om för tidningen Folket. Är man vinnörd så är det alltid trevlig läsning på http://www.artbergomvin.nu/ och sättet att skriva på skiljer sig och har även en underhållande del där han svarar på mail från läsarna.

Några som verkligen förespråkar nätvin är också paret Per och Britt Karlsson som driver BKWine.com. Per & Britt lever i Paris och har många gånger genomskådat Systembolagets utbud på sin hemsida och visat hur litet Systembolagets utbud är i jämförelse med handlare i Paris.

http://www.bkwine.com/sv/debatt/carl-b-hamilton-ljuger-om-systembolagets-stora-utbud/

Per & Britt är kända för sina fantastiska vinresor som man arrangerar och är utan tvekan de bästa författarna av svenska vinböcker med titlar som ”Ett vin blir till” och ”Vinet och miljön”.  I väntan på att den nya säsongen skall dra igång har Britt Karlsson besökt Sverige och hållit i vinprovningar runt om i landet och hade möjlighet att samtidigt besöka nätvinhandlarnas sortimentsprovning i Stadshuskällaren.

Med vänliga hälsningar

Peder Molin

 

Systembolagets fulspel

Nätvinhandeln kan nog inte andas ut ännu. Systembolaget är desperata och i somras polisanmälde man matvarubutiken City Gross och företaget Winefinder för sitt samarbete. Det gick däremot inte som det var tänkt och vi som arbetar med nätvin var inte förvånade över att åklagaren la ner åtalet i fredags.

Men det är nog långt ifrån det sista vi kommer höra från Systembolaget. Man arbetar nu aktivt med opinionsbildning inom Systembolaget för att få bort alternativ och försöker få våra politiker att ändra lagen. Detta har bekräftats på IOGT-NTO’s tidning Accent att Socialdepartement arbetar på att ändra lagen för att kunna stoppa näthandeln. Men frågan är vad EU i slutändan kommer tycka om detta drag från Sverige. http://www.accentmagasin.se/politik/ny-lag-kan-stoppa-vin-fran-city-gross/

Systembolaget har i samband med att åklagaren valde att lägga ner deras polisanmälan valt en form där man sprider falsk och felaktig information för att sätta Ehandeln med vin i dålig dager.

Man har gått ut med information om att nätvinhandeln skulle vara ett nederlag för folkhälsan, detta utan att det finns någon forskning på området. Samtidigt har själv Systembolaget valt att utöka sin näthandel och där finns det en stor skillnad mellan Systembolaget och de andra nätvinhandlarna och det är utbudet.  Systembolaget har hemleverans av lådviner, sprit, alkoläsk under tiden nätvinhandlarna har produkter i en betydligt högre prisnivå än vad det statliga monopolet själv levererar.

Magdalena Gerger som är VD för Systembolaget propagerar även för att man inte har som mål att tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta rimmar väldigt dåligt med att man i Sverige lägger ner cirka en miljard om året i marknadsföring för produkter som ofta ligger i ett lågt prissegment och exklusivt på Systembolaget genom sina vinimportörer. Systembolaget säger sig själva också att inte ha något vinstkrav, men man har bara bytt namn på det till avkastningskrav och 2012 var vinsten 180 miljoner för Systembolaget AB.

Magdalena Gerger har också i samband med en intervju sagt att fokus inte är att sälja till minderåriga under 20 år och att detta skiljer ut dem från andra nätvinhandlare. Nätvinhandlaren Winefinder har en genomsnittsålder på 52 år och medelåldern hos min butik är likvärdig eftersom våra produkter inte lockar den som är ute efter med APK (Alkohol per krona). Att nätvinhandlarna skulle rikta in sig på en minderårig publik är befängt och dessutom skulle det vara olagligt.

Jag tycker det är förkastligt att Systembolaget får driva politisk opinion, mig veterligen finns det ingenstans skrivet att det ingår i Systembolagets uppdrag från staten.

Vad tycker du? Personligen anser jag att Systembolaget har gått för långt och inte håller sig till sitt uppdrag från staten.

Andra som har skrivit om Systembolaget de senaste dagarna:

Ehandel.se, Emelie Pilthammar, Magnus ReuterdahlDagens Nyheter, Winefinder Pressmedelande 1, Winefinder Pressmedelande 2, En lektion i demokrati för Magdalena Gerger, Leffe45, Systembolaget, Kjörling Wine, WOW News, Finewines.seSvD.se, Samuelssons Rapport,

Uppdaterat: KD Vill stoppa nätvinhandeln (HD),  Maria Larsson vill ändra lagen (SvD)

 

Emeet

Det var en fantastisk Emeet även denna gång. Jag var lite skeptisk innan eftersom det här blev tredje eller fjärde gången jag är med på denna Unconference men Emeet slår allt.

Det som skiljer sig från de första gångerna är att jag i början hade miljoner idéer i bakfickan när jag kom hem. Den här gången var det bästa främst att träffa fantastiska Ehandlare som man lärt känna under årens lopp. Sponsorerna tar som vanligt väldigt liten plats på Emeet och proffsigast är i mina ögon Pineberry. Pineberry lyckas bjuda på mycket genom att själv arrangera sessioner där man bidrar med mycket av sitt kunnande utan att för den delen försöka sälja på mig något.

Jag arrangerade själv en session på morgonen som var väldigt trevlig och handlade om produktfoto och även lite video. Detta behöver jag inte gå in så mycket på eftersom Niklas Wikman har bloggat  om detta och kommer med massa nyttig information för dig som är intresserad av fotografering. http://veracity.se/blog/2013/11/produktfoto-ehandlare/

Vad var bäst annars med Emeet? Personligen så var det att träffa alla goda Ehandels-vänner man fått och att nätverka. Detta utan att det blir någon sekt-stämpel som exempelvis det är om man går på något affärsnätverk och äter frukost med andra företagare.

Några fantastiska människor som är värda att följa och som jag återigen träffade på Emeet förra veckan är: Anders Karlsson, Charlotte Wormbs, Rasmus Hammarlund, Per Nilsson, Rickard Westberg, Svante Ekelin

Nya mycket givande samtal hade jag även med bland annat Shirtstore & Form&Funktion samt vid bordet Christer Pettersson (IDG) och hans fru som driver E-butiken Dammtussen som även bloggar här på Ehandel.se under kvällen.

Bra arrangerat av Ehandel.se, Dan, Julius, Rickard, Magnus och återigen Hyperisland mfl.  Tack till Arne som nog är världens bästa person som jobbar i Arken.

Mig själv hittar ni på @handlavin och @vinglaskungen

PS. Nu är det snart dags att packa väskan och besöka Göteborg för Brings eFrukost

Med vänliga hälsningar

Peder Molin

Handlavin.se & Vinglaset.se

070-595 7713