Staples satsar på E-handeln och stänger butiker

Amerikanska Staples gör en rejäl satsning på e-handel. Samtidigt gör man en omorganisation och stänger 75 butiker världen över innan årets slut. Även en mobil närvaro kommer att vara en viktig del av mixen.

Staples, en av världens största leverantörer inom kontorsmaterial, planerar att göra en stor omorganisation för att kunna investera mer i sin näthandel. Bland annat kommer man att stänga flertalet butiker runt om i världen.

Staples som grundades 1986 i USA, har en omsättning på 23 miljarder dollar och finns i 27 länder. Bland annat i Sverige där man även har en svenska e-handel. Nu planerar man stänga ner 45 butiker i Europa innan räkenskapsåret är slut.

Annons
Annons

Även 30 butiker i USA kommer att stängas samtidigt som man planerar att trappa ner eller flytta ytterligare 30 stycken under verksamhetsåret 2012. Målet är att spara årliga kostnader på 250 miljoner dollar innan slutet av 2015 för att ta upp kampen med giganten Amazon.

Planerar utmana Amazon?

Företaget säger i ett uttalande att man kommer att utnyttja sina butiker, leveranskedjor och kundbas för att få draghjälp på nätet. Man planerar också att expandera med fler produkter för att bättre tillgodose behoven för sina företagskunder.

Det finns också de som tror att Staples har långt gångna planer på att ta upp kampen med Amazon.

– Folk glömmer att Amazon började med att bara sälja böcker, så det finns tidigare exempel för denna typ av expansion inom olika produkter på nätet, säger Michael Harvey, operativ chef på CorraTech.

Staples sägs vara mer e-handel än vad man kan tro med tanke på deras stora investeringar i IT-infrastruktur och leveranskedjan.

 
 
Källor: E-Commerce Times, ZDNet

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!