5 000 falska sidor men få anmälda bedrägerier

Polisen i Peking ska endast ha fått in 98 bedrägerianmälningar efter Singles Day, trots att dagen innebar att de kinesiska konsumenterna shoppade för 14 miljarder dollar bara hos Alibaba.

Singles Day är årets största shoppingdag i Kina, och e-handlare som Alibaba och JD tjänar stora pengar samtidigt som många av konsumenterna kan glädja sig åt att ha köpt önskade produkter till priser som ofta är lägre än normalt. Men dagen är inte en fest för bara handlare och kunder, utan även för bedragare som vill utnyttja de omfattande shoppingflödena.

Enligt Tech in Asia är det inte helt ovanligt att kunder till exempel råkar handla från falska sajter och alltså aldrig får sina varor levererade. I år ska minst 5 000 sådana sajter ha upptäckts, skriver Tech in Asia som hänvisar till information från Kinas statliga medier. Ett annat tillvägagångssätt är att man lurar kunden med överdrivet bra rabatter, vilket ofta leder till att kunden som betalar för en produkt förlorar sina pengar utan att få något tillbaka. En tredje variant är förstås att kunden lockas att fylla i för mycket information om sig själv och sitt konto, vilket kan leda till att någon annan olovligen använder dennes uppgifter för att handla åt sig själv.

Annons

Få anmälningar men stora förluster

Men många verkar vara för bekanta med bedragarnas upplägg för att låta sig luras. Enligt Tech in Asia har endast 98 anmälningar kommit in till polisen i Peking från konsumenter som råkat ut för olika typer av bedrägerier under årets Singles Day. De som råkat illa ut verkar dock ha förlorat stora summor. Den totala summan som ska saknas enligt anmälningarna vara 176 000 dollar, och snuttförlusten ligger på nära 2 000 dollar. Dessutom uppges polisen inte kunna utesluta att fler anmälningar kommer in när det går upp för kunderna att deras varor inte levererats.

Men de 98 anmälningarna ses av Tech in Asia som ett lågt antal i sammanhanget. Att det inte blev fler uppges bero på att polisen ska ha gjort särskilda insatser under Singles Day för att komma åt oseriösa sidor.

Annons